Здраве и красота

Как да избегнем ефекта йо-йо при диетите

Да сложим край на скоростното качване и сваляне на килограми

15.01.2013г. / 12 00ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Много хора се виждат увлечени в порочния кръг на загуба и наваксване на тегло при спазването на диети за отслабване. За съжаление това не само прави всеки път все по-трудно свалянето на излишните килограми, но е и много вредно за здравето.

Можем ли в крайна сметка да избегнем ефекта на йо-йото. Първо трябва да разберем какво представлява той.

Намерете своите отговори на следните въпроси:

Свързани статии

Защо искам да правя диета? Какво съм готова да предприема, за да отслабна? Какви са евентуалните пречки и допустимите компромиси?

Трябва да имаме един сериозен план за новия начин на хранене, както и реалистична цел. Не е добре отслабването да е с повече от 1 кг. на седмица.

Важно е да не се гладува! Може да се постигне обратен ефект – увеличаване на апетита и лесно залитане извън диетата.

Не трябва да се лишавате напълно от въглехидрати. Много диети се базират на пълно лишаване от захарни и тестени изделия, варива, ориз. Но факт е, че най-бързо се наваксва предишното тегло точно след такива периоди на хранене.

Научете се да приготвяте и да се храните с леки ястия, включете повече зеленчуци (сурови и сготвени) в менюто си.

Научете колкото може повече за отделните храни, за тяхното съдържание (калории, витамини, минерали), начини на употреба, съчетаване и полезност.

Не бъдете прекалено строги към себе си. Ако сте хапнали малко повече на обяд, недейте да вечеряте само плод или купичка натурален йогурт. Изяжте по-добре парче риба и една филия пълнозърнест хляб.

Бъдете активни, движете се колкото може повече!

Когато диетата ви приключи, трябва да разберете, че не може да се върнете към стария си начин на хранене, защото тъкмо той ви е донесъл излишните килограми. Промяната във навиците ви трябва да бъде дълготрайна, затова бъдете винаги разумни и внимателни в часовете за хранене.

Коментирай