Здраве и красота

За жизнена коса и сияйна кожа на лицето

Вкусни храни вместо козметични продукти

22.01.2013г. / 11 20ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

През последните години стана модно да се пише и говори много често за здравословни хранителни навици и суперхрани, с които при редовна консумация ще стоим далеч от личния лекар и лекарствата.

Асоциацията, която си правим при думите „добро здраве“, е най-вече свързана с липсата на кашляне, кихане, течащ нос и висока температура. А косата ни и кожата на тялото и лицето ни ревниво чакат момента, в който ще им обърнем внимание не само външно, но и отвътре.

Ако редовно консумирате следните храни и намерите двадесет минути на ден за гимнастика, бъдете сигурни, че не само талията ви ще се промени, но и кожата ви.


Зелен боб

Той е по-ниско калоричен и по-лесно смилаем от зрелия боб, а в добавка на това съдържа повече витамини. Освен че доставя на тялото ни всички необходими хранителни елементи, съдържащите се в него значителни количества витамини C, A, E и цинк ни помагат в борбата със свободните радикали и осигуряват на кожата ни здраве и младежки вид. Любопитна подробност е, че зеленият боб съдържа зеаксантин – важен каротеноид, който подпомага функциите на зрителния апарат. Хапвайки редовно този вкусен зеленчук ще си осигурим също бляскав поглед и добро зрение.

Киви

Този малък, сладък и ароматен плод все още не заема полагащото му се място на трапезата ни, а напълно заслужава повече внимание. Знаете ли, че кивито съдържа повече витамин C от портокалите и повече калий от бананите? Ако го заобичате ще осигурите на кожата си свеж и стегнат вид.

Добавете го към плодовата си салата на закуска и така полученият витаминен коктейл ще ви зареди с енергия и настроение за целия ден.

Яйца

Яйцата са незаменим източник на протеин и желязо – важни съставки за поддържането на здрава и жизнена коса. Важно е да знаете, че желязото се съдържа именно в жълтъка и ако не го консумирате заради калоричността му, ще лишите организма си и от важните за здравето витамини A, D и E, както и от много микроелементи (основно желязо и цинк) и незаменимите за организма омега 3 и омега 6 мастни киселини.

Натурален шоколад

Повечето от нас хапват това неустоимо вкусно нещо най-вече за да си подобрят настроението или при нужда от бърз прилив на сили и енергия. Забележете, че говорим за черен шоколад с минимум 70% съдържание на какао. Той е богат на антиоксиданти и съдържа флавоноиди, които помагат за предпазването на кожата от вредните UV слънчеви лъчи. Научни изследвания са потвърдили, че флавоноидите подобряват еластичността на стените на кръвоносните съдове и предотвратяват спукването на капилярите, а също така задържат разграждането на колагена – важна съставка за здравия и жизнен вид на кожата ни.

Стриди

Екзотични и изключително търсени от истинските ценители, тези морски дарове са много богати на цинк, а той пък от своя страна се грижи за здравето на ноктите, косата и очите ни. Макар че стридите са по-скоро деликатес и малко от нас могат да си позволят редовната им консумация по разбираеми причини, струва си при по-специален случай да ги поднесем на празничната трапеза. Освен полза за здравето, в комбинация с чаша шампанско те ще придадат запомнящ се привкус на празника ви.

Коментирай