Здраве и красота

4 начина да накараме косата да расте по-бързо

Внимавайте с продуктите, които използвате и забравете за пресата за коса

30.01.2013г. / 12 20ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Има ли принцеса от приказките или главна героиня от романтичен филм без дълга, гъста, лъскава и красива коса? Не, разбира се. Като по правило всички те отговарят на горното описание. А може ли да се получи това в реалния живот? Ако сте готови веднага да кажете: „Абсурд!“, по- добре изчакайте да дочетете статията. Повечето жени смятат, че няма начин от всеки тип коса да се получи прическа на принцеса. Е, разбира се, че косата на Рапунцел е недостижима, но малко повече знания по въпроса определено ще са ни от полза.

Хранете се здравословно

Добре балансираната диета е най-важното условие за постигане на заветната цел – дълга и красива коса. Доказано е, че богатата на протеини, аминокиселини, витамин B7 и омега 3 мазнини храна има голямо значение за вида на косата ни. Тъмнозелените зеленчуци като спанак и броколи са богати на калций и желязо – и двете съставки са жизненоважни за растежа на косата. А витамин A, който се съдържа в големи количества в морковите и шипките, прави косата здрава и нечуплива.

Да не забравяме, че 10-15% от състава на косата ни е вода, така че не забравяйте да пиете достатъчно. Тя също има своята роля за здравината и бързия растеж на косата.

Масажирайте скалпа с топло масло

Здравината на космените фоликули до голяма степен зависи от състоянието на скалпа. Красивата коса расте върху чист и здрав скалп. С помощта на специални масла, съдържащи жожоба, кокос, зехтин, бадем, хибискус можем да си осигурим това. Редовните масажи с тези топли масла стимулират циркулацията на кръвта в скалпа и корените на косата. Специалистите считат, че етеричните масла от розмарин, лавандула и мащерка също подпомагат растежа на косата. След нанасянето на маслото върху скалпа е добре да увиете главата в топла хавлиена кърпа. Това ще улесни проникването на маслото в дълбочина.

Освободете се от стреса

Живеем в динамично време и това неминуемо води до нервно напрежение. Когато психиката ни е натоварена, надбъбречната жлеза отделя повече адреналин (хормона на стреса), а той нарушава транспортирането на хранителните вещества към косата и кожата. Естественият резултат от това е косопад, бързо омазняване, чупливост на косъма. Релаксацията и медитацията ще ни помогнат в значителна степен да преодолеем стреса, а физическата активност – без значение под каква форма, ще спомогне за добрата циркулация на кръвта до всички органи на тялото ви, включително и до косата.

Внимателно подбирайте козметиката за коса

Косата има способността да „улавя“ в своите физически и химически структури всичко, което нанасяме върху нея. Знаейки това, е много важно да подбираме разумно продуктите, с които третираме косата и скалпа. Понякога е по-добре да заложим на малко по-скъп шампоан, маска или боя, отколкото да дадем парите си за лекари и лекарства. Всъщност невинаги ползването на скъпи продукти е гаранция за добрия вид на косата ви. Домашно приготвената маска от един жълтък и 2 с. л. коняк е евтина и ефективна алтернатива на който и да е шумно рекламиран продукт.

Да стигнем до момента, в който сме притежателки на дългата и красива коса, за която мечтаем, се искат много грижи и търпение. Знаете, че косата расте с по около 1 сантиметър на месец. Добре е и поне през месец да се подстригват връхчетата – според специалисти това със сигурност ще ускори растежа й. Не забравяйте да си спестявате сешоара когато това е възможно и приберете пресата и машата за известно време – топлинната обработка уврежда косата и забавя растежа й.

Коментирай
Свободно време