Може и да не ви се вярва, но има научни доказателства за това, че някои напитки имат изключително положително въздействие върху умствените ни способности. И тук не става дума за противни лекарства с течна консистенция, а за натурални напитки, които повечето от нас пият с истинско удоволствие. След като вече сте информирани по този въпрос, следващия път като вземете любимата си чаша в ръка не само ще се насладите на питието си, но и ще знаете, че то помага на мозъка ви да работи по-добре.

Червено вино

Всички знаем, че то действа положително на сърцето и сърдечносъдовата система, но в последно време се правят изследвания и се обръща внимание и върху ползите от червеното вино за функционирането на мозъка. Според научни експерименти от 2011 г. нервните клетки се възстановяват по-бързо с помощта на това „божествено“ питие. Фенолните (безалкохолните) съставки в червеното вино осигуряват защита на мозъчните клетки. Означава ли казаното до тук, че поемането редовно на големи количества вино ще даде възможност на мозъка ни да произвежда безброй нервни клетки? За жалост – не! Със сигурност това няма да ни превърне в гении, тъй като виното съдържа и алкохол, който от своя страна причинява вреди на организма ни (в някои случаи и проваля живота ни като цяло). Ако искате да доставите наслада на всичките си сетива, сипете си чаша хубаво червено вино. А ако пък го споделите с приятел или любим човек, удоволствието е двойно по-голямо.

Още по темата

Зелен чай

Китай е признат за родината на зеления чай, а всъщност той е и част от културното наследство на повечето държави от Далечния Изток. Традицията да се пие зелен чай е изключително стара и до скоро научните изследвания за него бяха насочени основно към доказване на положителното му въздействие върху сърдечносъдовата и храносмилателната системи. Тази напитка е не само вкусна, полезна за работата на сърцето и стомашно-чревния тракт, но оказва и невероятно въздействие върху мозъка. Неотдавна китайски учени са доказали, че определени химични съставки на зеления чай увеличават производството на нервни клетки. Наистина си струва да опитате няколко различни сорта зелен чай (предлагат се във всички специализирани магазини за здравословни храни) и да откриете вкуса, който ще допадне на членовете на семейството ви. Консумирането му в по-големи количества, особено през зимния сезон, ще се окаже полезно както за физическото, така и за психическото здраве и на вас и на децата ви.

Кафе

Това дори не подлежи на коментар, нали! Безспорно кафето е най-популярната напитка в целия западен свят. Кой от нас не включва кафе-машината сутрин още преди да е отворил добре и двете си очи? На първата глътка кафе дължим събуждането на мозъка си. Добре е да знаем, че освен краткотрайно, въздействието на ароматната напитка има и дълготрайно положителен ефект върху мозъка ни. Кафето подобрява реакциите ни (те стават по-бързи) и подобрява кратковременната ни памет. Кофеинът стимулира тези части от мозъка, които контролират паметта и способността ни за концентрация. Според някои твърдения той дори изостря зрението. В нашия случай по-важен е фактът, че редовната и умерена (не повече от 2-3 чашки на ден) консумация на кафе предпазва от заболявания централната ни нервна система и засилва паметта ни.