Здраве и красота

3 неща, които не бива да правите преди сън

Филм с ужаси и силен алкохол са невъзможна комбинация!

01.02.2013г. / 16 42ч.
Нина Иванова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Обикновено преди лягане сме свикнали да правим най-различни неща, за които не ни е останало време през деня. Някои от тях ги правим с цел релаксация, а други – за да довършим домакинските си задължения. Но кои от тях са противопоказни да се правят вечер, разберете сега:

Взимате си гореща вана

Повечето хора вярват, че горещата вана или топлият душ, точно преди лягане ще ги успокои и ще ги приспи по-лесно. Това е абсолютно вярно. Но има една малка подробност – никога не лягайте в леглото веднага след взетата баня. Защо? Защото телесната ви температура обикновено се понижава по време на сън, започвайки около 2 часа, преди да легнете. А горещата вана ще повиши температурата ви, което всъщност ще ви унесе и приспи лесно. Но този сблъсък на висока телесна температура, която започва да се понижава рязко със заспиването действа нокаутиращо на организма ви. Понижава естествения ви имунитет и ви прави по-склонни към настиване.

Гледате страшен филм

Свързани статии

Мнозина гледат обикновено вечер, след като децата заспят някой страшен филм или трилър. Но истината е, че от стрес и напрежение в работата нервите на всички ни са вече доста опънати и накрая ги довършваме с доза криминале или страховит трилър. Подобни филми натоварват психиката и нервната система изключително много. По-добре е да ги гледате през деня, на светло, за да може мозъкът ви да има време да обработи получената информация. А за вечерта си оставете някоя романтична комедия, която наистина ще ви разтовари и успокои.

Храна след 20 часа

Заради многото работа и ангажименти през деня, често се прибираме прегладнели вкъщи. Там обаче задълженията отново взимат превес, деца, чистене, подреждане и накрая рухвате във фотьойла около 22 часа вечерта и сте готови да изядете целия хладилник. Преяждате, а след това лягате да спите и очаквате сънят ви да е спокоен и пълноценен. Няма как да стане...

Коментирай