Оризовите маски са много разпространени в Япония и Китай, където оризът е национална храна. Няма нищо чудно, че го използват и в козметиката. Оризът съдържа антиоксиданти и мазнини, които синтезират колаген в кожата.

Принципът на действието на тези маски е, че меката каша олющва мъртвите клетки, изчиства и избелва кожата, премахва излишния блясък и така й придава равен матово-розов оттенък.

Маска 1 за суха кожа

1-2 с. л. сварен ориз с малко мляко
1 ч. л. зехтин или сусамово олио
1/2 ч. л. мед

Маска 2 за мазна кожа

1-2 с. л. оризово брашно – от биомагазините или си направете сами като смелете в кафемелачка малко ориз
1 ч. л. изцедено кисело мляко или пасиран плод – мандарина, ябълка, портокал
2 капки шипково масло

Прилагат се не по-често от 2 пъти седмично. Противопоказни са за кожа с розацея.