Здраве и красота

Рискове и болести от фризьорския и козметичния салон

Заедно с красотата може да си причиним вирусен хепатит B и C, гъбични заболявания на кожата, косата и ноктите

05.02.2013г. / 17 00ч.
Надежда Маринова
Снимки: Reuters

Снимки: Reuters

Случвало ли ви се е да отидете в нов фризьорски салон и докато чакате да забележите, че фризьорката не сменя гребена след предишния клиент, а направо с него реши следващия!? Изпуска го на земята и не го измива, а продължава да ви фризира с него!? Сигурни ли сте, че маникюристката работи с дезинфекцирани инструменти?

Какви болести ни дебнат в салоните за красота? Вирусен хепатит B и C, гъбични заболявания на кожата, косата и ноктите, пърхот и др.

Свързани статии

У нас за това отговаря РИОКОЗ, която периодически прави проверки за наличност и използване на дезинфекционни средства и машини и следи за добрата хигиена. При наличие на пропуски санкционира нарушителите с глоби, а при повторно нарушение и с отнемане на лиценз.

Но клиентът също трябва да си знае правата и да проследи дали в салона се работи хигиенично. Собствениците и работещите в салоните за красота носят отговорност за вредите, причинени на здравето и живота на клиентите. В случай на нарушаване на правата ви, може да подадете жалба в РИОКОЗ и да се обърнете към съда.

Рядко ще видите фризьори с работно облекло, макар че това прави приятно впечатление. Все пак дрехите трябва да са чисти.

Гледайте косата им – не може фризьор да дойде на работа с рошава, мръсна коса и подстриган лошо. Ще се оставите ли в ръцете му?

Инструментите за подстригване, маникюр и педикюр трябва да са минали през дезинфекция . Всеки салон трябва да разполага с машина за суха дезинфекция, пара и ултравиолетова светлина. Салоните за маникюр трябва да разполагат с по няколко набора инструменти, които се отварят за всеки нов клиент.

Във фризьорския салон трябва да използват по веднъж кърпи за глава и пелерина. Обърнете внимание откъде ги взима фризьорът и дали след клиента преди вас е поставил в коша за пране използваните. За всеки клиент фризьорът трябва да взима нова кърпа, от шкаф с множество сгънати и приготвени за целта кърпи. Ако сте забелязали, че въпросният салон суши вечер използваните кърпи по седалките на столовете, направете си изводи за спазването на санитарните изисквания.

Ако козметичката ви маже с някакви помади с неясен произход, тайни шишенца и бурканчета без етикет, тип „направи си сам“, не се оставяйте в ръцете й. Не знаете дали няма да ви причини обрив или алергия.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
m ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )