Здраве и красота

Опасностите за здравето ни, които крие седналата работа

Как да се раздвижим след цял ден седене

08.02.2013г. / 08 26ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Само за няколко десетилетия работата с компютър зае ключово място в ежедневието на работещите. Не бихме могли да си представим офис без компютри, ресторант без компютър, дом без компютър.

Последиците от честата употреба на компютър не се отразяват нито за година, нито – две. Времето лети, ние прекарваме цял ден седнали (много често и накриво), изгърбени пред монитора и в един момент се оказваме схванати (в най-добрия случай).

Свързани статии

След проведени 18 авторитетни изследвания, е доказано, че този начин на живот води до два пъти по-голяма вероятност от заболявания като диабет, сърдечни аномалии, артрит, затлъстяване.

Най-честите оплаквания са от болки в гърба и кръста, но това всъщност е най-малкото зло. Седенето на стол не е нормална поза за човешкото тяло. Колкото повече време прекарвате така, толкова по-малко ще искате да се движите.

Какво бихте могли да предприемете?

Използвайте всяка възможност за ставане и раздвижване. На 20-30 минути може да се изправяте от стола и да извършвате прости упражнения. Застанете с долепени до стената пети, гръб и глава. Насочете за известно време пръстите навътре, а после навън. След това с успоредни стъпала (пръстите напред) притиснете краката си по цялата дължина, като упражнявате натиск при вдишване и отпускате мускулите при издишване.

Непременно трябва да направите кръгови движения с раменете, при отпуснати надолу ръце. Извършвайте движенията много бавно и в двете посоки.

Следват упражнения за врата и главата:

Отпуснете максимално главата към гърдите, издишвайки; повдигнете я, вдишвайки. Повторете това 4 пъти.

След това накланяте главата към едното и другото рамо, без да завъртате около оста.

После завъртате брадичката към едното рамо и връщате в основно положение. Движението се повтаря към другото рамо. Съпровождайте първото движение с вдишване, а връщането към начално положение с издишване.

Препоръчва се тези упражнения да се извършват със затворени очи, за да могат и те да отпочинат.

Съвременният човек е загубил контакта със земята, той е заобиколен от изкуствено създадени електромагнитни полета. А всъщност има нужда единствено от контакта с естествените магнитни полета, затова ако в обедната си почивка имате достъп до парк или малка градинка, използвайте я да изядете обяда си седнали на тревата, стига времето да го позволява. Ако е студено, разходете се в квартала, като избирате улиците с по-чист въздух.

Запомнете, че човешкото тяло е създадено да се движи и затова редовното движение му оказва ползотворно въздействие. Съдействайте му ежедневно и то ще ви се отблагодари.

Коментирай