Здраве и красота

7 начина да бъдем здравословни егоисти

Толкова ли е вреден егоизмът?

10.02.2013г. / 13 18ч.
Надежда Маринова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Психолозите казват, че егоизмът е качество, непознато само за мъртвите и лудите. Затова не бива да изпитваме вина, че правим или искаме нещо само за себе си и че поставяме личните си интереси над тези на другите. Но само ако не ни става навик – мярката е важна.

Светът не се върти само около нас, но най-вече около нас. Сложен е смисълът на живота – да си доставяме радост, но и да правим другите около нас щастливи. Да помагаме на нуждаещите се, но да не забравяме и себе си. Ето няколко здравословни начини да бъдем егоисти:

Свързани статии

1. Как си?

Когато ви попитат „Как си?“ не изпадайте в подробности – повод да се оплачете надълго и нашироко или да започнете да се хвалите за работата, къщата и детето. На никого не е приятно да го засипят с куп чужди проблеми или да слуша 15 минути колко е умно детето ви. Отговорете общо – с 1-2 изречения и попитайте на свой ред познатия си как живее. Не започвайте всяко изречение с „Аз“. Ако разговорът се върти все около вас и вашата личност – има опасност да ви се завърти главата и да се помислите за много важен.

2. Помагайте с мярка

Не позволявайте да ви се увисят на шията като воденичен камък. Не сте длъжни да помагате непрекъснато на пълнолетните си деца и на втори и трети братовчеди. Сложете си лимит – една услуга на месец или по-рядко. И правете разлика между финансова помощ или физическа – понякога хитри роднини се опитват да ви използват като „дойна крава“ и да запълват паричните си дупки. Много по-безопасно е да помагате със знанията и уменията си.

3. Работете според заплатата си

В работата си имате норма и задължения – спазвайте ги. Много често преките ви началници се опитват да ви натоварят с още и още дела. Научете се да отказвате с добър тон – в крайна сметка и здравето ви е важно, а работният ден е 8 часа, освен ако сами сте си началници. Тогава можете да работите колкото искате и сами на себе си да се карате.

4. Време за хоби

Отделяйте редовно време за хобито си – всеки ден или няколко часа седмично. Любимото занимание ви носи щастие, радост, здраве, наслада, самоусъвършенстване – не ги пропускайте.

5. Научете се да казвате „не“

На никого не сте длъжен – освен на най-близките си хора. И то пак с мярка.

6. Вместо на просяци, дарете на организация

Ако искате да помогнете с пари или вещи, не ги давайте на уличните просяци – много често те са част от „просещата“ мафия. Свържете се с благотворителна организация, чиято дейност е известна и прозрачна.

7. Пари за себе си

Колкото и да е трудно времето, в което живеем, отделяйте месечно някаква сума за фонда „И аз съм човек“. Най-добре е мъжът/приятелят ви да е в течение на това, поне в общи линии. Когато се натрупат достатъчно по ваша преценка, похарчете ги за малко удоволствие или сбъднете някоя ваша мечта.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
пЕТРОВА ( преди 11 години )
Не започвайте всяко изречение с Аз. Ако разговорът се върти все около вас и вашата личност има опасност да ви се завърти главата и да се помислите за много важен. - ТОВА ТРЯБВА ДА ГО ПРОЧЕТЕ Г-Н бУДА ЗАЩОТО ВСЯКО НЕГОВО ИЗРЕЧЕНИЕ ЗАПОЧВА ЗА ВИ ДАДОХ ТОВА АЗ ВИ УВЕЛИЧИХ ИТ.Н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар