Здраве и красота

Как мазните храни помагат за отслабването?

Правете диета за отслабване само с полезни мазнини

11.02.2013г. / 14 04ч.
Надежда Маринова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Преди десетина години се считаше, че при диетите за отслабване и при висок холестерол трябва да се изключат от менюто всякакви мазнини. Последните проучвания потвърждават, че това не е вярно. Тялото ни се нуждае от мазнини за множество процеси, които се извършват в него, включително и за подобряване на метаболизма, който помага за редуциране на теглото. Кои са те?

Полезните мазнини осигуряват ключови хранителни вещества, дават енергия на тялото като му осигуряват добро здраве и нормален растеж. Освен това много витамини се нуждаят от мазнини, за да се разградят и усвоят от организма.

Но трябва да знаем, че не всички мазнини са полезни – хидрогенизираните и трансмазнините трябва да се избягват във всекидневното хранене.

Свързани статии

Защо не е добре да се откажем изцяло от мазни храни?

Производителите веднага отговориха на ширналото се мнение, че мазнините са вредни и пуснаха на пазара преработени храни с етикет „нискомаслени“ или „без мазнини“. За съжаление тези храни се оказват не толкова полезни, защото за да им се намалят мазнините, храните минават специална преработка, която отнема от естествения им вкус. В резултат на това имат нужда от допълнително овкусяване и се „подправят“ с изкуствени подсладители, ароматизатори, сол и с още куп различни добавки. Резултатът е, че ядем „изкуствени“ храни, подплатени с химия, които вредят на естествения метаболизъм на тялото и причиняват напълняване, а не намаляване на теглото.

Новите изследвания показват, че здравословните мазнини повишават нивото на „добрия холестерол“, който защитава тялото от сърдечни заболявания и от „лошия холестерол“.

Специалистите в областта на храненето продължават да спорят кое е по-здравословно – кравето масло или кокосовото масло. И двете – сочат проучванията, стига да са био или поне натурални – от крава, която пасе зелена трева. Освен това и двете са за предпочитане пред маргарина, преминал през дълга промишлена преработка. Ако все пак изберете маргарин, уверете се, че на етикета пише „без трансмазнини“ (trans-fat free) или „нула трансмазнини“ (zero trans-fat).

Кои са полезните мазнини? Списъкът е дълъг, така че всеки да може да направи своя избор:

  • авокадо
  • сурови ядки
  • кокосово масло
  • мазна риба
  • яйчен жълтък
  • семена
  • студено пресован зехтин
  • екстра върджин зехтин.
Коментирай