Здраве и красота

Храни, които ни влияят по странен начин

Интересни цветове и миризми, предизвикани от зеленчуците

13.02.2013г. / 13 02ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Като стане дума за зеленчуци, в главата на много от нас зазвучава популярната песничка от детството ни: „Зеленчуци който не яде ...“. Без съмнение всички знаем ползите от редовното им консумиране. А знаем ли също така, че някои от тях имат доста странни странични ефекти? Добре е да имаме идея за това, за да не се изненадаме, когато се случи да попрекалим с количеството дневна доза естествени витамини.

Червено цвекло

Странен е фактът, че този зеленчук не е сред най-популярните и масово консумирани свои събратя, независимо, че съдържа безкраен списък от полезни за работата на всички органи витамини и минерални соли. Ето само няколко от ползите на редовната му употреба. Червеното цвекло премахва от тялото ни токсините, подобрява паметта, регулира високото кръвно налягане, препоръчва се за лечение на анемия, неврози и безсъние. Това, с което може да ви изненада е светло розовия цвят на урината ви след като сте хапнали по-голямо количество от него. Не се плашете – ефектът е временен и не е симптом на някакво заболяване. Дължи се на съдържащите се в цвеклото пигменти, наречени бетацианини. При това този ефект се проявява само при 10-14% от хората.

Моркови

Вероятно сте чували, че ако ядете големи количества моркови кожата ви може да придобие оранжев оттенък. Точно така е. А причината за това са съдържащите се в морковите каротеноиди – естествени пигменти. Те предпазват кожата ни от вредните UV-лъчи и допринасят за добрия естествен тен. Дори да придобиете леко оранжев цвят на кожата, не се тревожете. Не е за дълго – просто намалете количеството на морковите, портокалите и тиквата, които консумирате ежедневно. Скоро отново ще добиете нормалния си тен. В редки случаи, когато черният дроб не притежава верните ензими, превръщащи каротина във витамин A, кожата може да остане оранжева по-дълго и имунната система да отслабне.

Домати

За изненада на някои от вас, този любим и вкусен, предпочитан от българите зеленчук, също притежава „оцветяващ“ ефект. Той се дължи на съдържащия се в доматите пигмент ликопен. За да се отрази върху кожата ни по този начин, трябва да изяждаме доста голямо количество домати всеки ден в продължение на седмици. Това също може да доведе до предозиране с витамин C. Тялото ни е в състояние да усвоява максимум 2000 милиграма от него на ден (препоръчваната оптимална доза е 80мг.). Ако приемате ежедневно големи порции богати на витамин C плодове и зеленчуци (портокали, чушки, домати), може да почувствате леко гадене. С други думи – не прекалявайте.

Аспержи

Ефектът от консумацията на този екзотичен зеленчук е може би най-странния. Ако отидете до тоалетна 15-20 минути след като сте яли аспержи, ще установите, че урината ви има доста необичайна, остра миризма. Тя се дължи на съдържащия се в аспержите метанетиол. Докато тялото ни се опитва да усвои аспержите, то отделя доста миризливи аминокиселини. Някои от вас може да се учудят, че никога не са забелязвали тази отблъскваща миризма. Това се дължи не на факта, че са по-специални, а просто им липсва чувствително обоняние, за да отчетат миризмата. Само 25-30% от хората притежават тази рядка способност.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )