Здраве и красота

Само този лук не дразни стомаха

5 вида лук, само един е подходящ за чувствителен стомах

14.02.2013г. / 11 20ч.
Надежда Маринова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Почти няма готварска рецепта без лук, но как да готвим с лук, когато имаме чувствителен стомах... Това може да се случи по време на грип, ако имате хронично заболяване или след курс на химиотерапия.

Свързани статии

В кулинарията се използват няколко вида лук: стар кромид лук, червен лук, арпаджик, пресен зелен лук, праз лук, див лук. Много често в изброяването не включват лук на прах, а тъкмо той върши много добра работа.

Всеки лук има своите вкусови особености и разлики в съдържанието. Най-подходящ за „нежния“ стомах е пресният лук. Като изключим възможността да е натоварен с много нитрати, той може спокойно да се използва във всички рецепти – супи, яхнии и баници.

На второ място идва лукът на прах. Той е толкова ситно смлян, че прилича на нишесте. Има запазен аромат и идеално пасва за всякакви ястия от салати до готвено. Разликата при него е, че се прибавя в края на готвенето, а при салатите се разбива заедно със заливката, единствено при кюфтетата се включва в сместа с каймата.

Когато чесънът пречи на стомаха, вземете предварително смачкана скилидка и натрийте с нея съда, в който ще готвите. Същото може да направите върху препечените филийки хляб или с тестото за пицата. Така ястието ще се ароматизира перфектно.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Хриса ( преди 11 години )
Много е ***, когато си в къщи не слагаш лук, а в ресторант молиш да го не го добавят.Освен това само тези които не могат да готвят слагат повече подправки ,за да не си проличи.А лук и чесън на прах най много дразнят стомаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар