Здраве и красота

Защо жените имат студени ръце?

Обясниха научно защо жените мръзнат повече от мъжете

19.02.2013г. / 14 44ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Учените обясниха защо женските ръце са студени, а на мъжете – топли независимо от температурата навън и дали носят ръкавици. Обяснението е, че температурата на ръцете и краката зависи от нивото на естроген в кръвта.

Свързани статии

Разположени под самата кожа, терморецепторните клетки са тези, които отговарят за усещането на промяната в температурата. Както знаем, температурата в тялото на жената се променя в хода на менструалния цикъл.

Когато жената мръзне, количеството кръв, постъпващо в краката и ръцете й, не превишава 0,02 литра в минута като максималната скорост достига 3 литра в минута. По такъв начин крайниците на жената „жертват“ своята доза кръв в полза на по-важните вътрешни органи като сърце, бели дробове и мозък, пише Global Science.

Ето как може да подобрите кръвообръщението си:

  • Облечете се по-топло.
  • Направете кратка петминутна гимнастика на място – колкото ви позволяват силите и пространството – протягания, подскоци, махове с ръцете и краката.
  • Правете чести – 3-4 пъти дневно упражнения с пръстите на ръцете – свивайте ги и ги отпускайте; масажирайте всеки пръст поотделно.
  • Изпийте един топъл чай.
  • Хапнете нещо люто.
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
thatyoulove ( преди 10 години )
ммм...извинявай но от къде мога да попитам нещо :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар