Здраве и красота

Добрият сън зависи от чинията ни

Най-добрите храни за „Лека нощ“

20.02.2013г. / 15 08ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Тъмната, тиха и хладна спалня е залог за спокоен и възстановяващ нощен сън. Всички знаем добре това и се стараем да си го осигурим, но колко често сте си давали сметка, че изборът на подходяща храна също е определящ фактор за добрия сън. Ето малко полезна информация за това кои храни да предпочетем, ако сме загрижени за съня си.

Ядки

Повечето ядки стимулират производството на хормона мелатонин, наречен „хормон на младостта“ – той подпомага съня и подобрява качеството му, а по този начин и цялостното възстановяване на организма ни от натрупаната умора през деня. Придържайки се към максимата „Сънят е здраве“, хапвайте вечер за десерт шепа ядки. Така ще си осигурите достатъчно количество мелатонин и спокоен сън.

Мед

Този ценен природен продукт е използван от хилядолетия насам за естествено подобряване на съня. Чаша чай от лайка или топло мляко с лъжичка мед вечер преди сън е класически пример за ефикасно приспивателно средство – дар от майката природа.

Бобови растения

Боб, грах, зелен фасул, нахут – всички те са изключително богати на витамини от групата B, които помагат на тялото ни да регулира цикъла на съня, подпомагайки производството на серотонин, който пък е медиатор на мелатонина – отговорният за съня ни хормон.

Сьомга и други богати на мазнини видове риба

Всички знаем, че сьомгата е много скъпа риба и не можем да си позволим да я слагаме на трапезата си често, но тя е много богата на омега-3 мастни киселини, а те подпомагат производството на мелатонин в организма. По много подобен начин действа и редовната консумация на други по-мазни риби като скумрията, пъстървата и херингата. Добре е поне 2 пъти седмично те да присъстват в менюто ви.

Картофи

Картофите съдържат сложни въглехидрати, приемането на които води до сънливост, а в добавка към това здравословно приготвените (на пара или на фурна) картофи съдържат и калий, фосфор и магнезий – с тяхна помощ мускулите ни релаксират и това допринася за цялостното отпускане на тялото ни и по-бързо заспиване.

Прясно мляко

От деца знаем, че чаша прясно мляко вечер ни помага да спим по-добре. Това се дължи на съдържащия се в млякото триптофан – важна аминокиселина, необходима за производството на серотонин в мозъка. По последни наблюдения на германски фермери, добитото през нощта мляко от кравите им съдържа до сто пъти повече мелатонин от това, добито през деня.

Череши и банани

Освен изключително вкусни, тези плодове са богати на витамин B6, както и на триптофан – важни съставки, активиращи производството на мелатонин в организма ни. Вярно е, че черешите са сезонен плод, но в магазините се предлагат и в изсушен вид, така че можете да ги намерите целогодишно.

Коментирай