Здраве и красота

4 думи с „м“ против пролетна умора

Как да бъдем бодри и здрави през пролетта

01.03.2013г. / 12 48ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

С приближаването на пролетта винаги е актуална темата за пролетната умора. Има много рецепти как да бъдем бодри и здрави, когато се сменят сезоните. И за да не чакаме първият ден от пролетта да ни свари неподготвени, започваме подготовката още сега.

Ето една интересна класация на думички с „м“, с които ще профилактираме сезонната отмалялост.

Мед – Познат още на лечителите в древна Гърция, медът има множество доказани с научни изследвания ползи. Съдържа важнни за организма витамини и минерали. Има силни антиоксидантни и антибактериални свойства. Помага за укрепване на имунната система. Дава на тялото енергия и сила, помага за издръжливостта и намаляването на умората. Човешкият организъм абсорбира бързо съдържащата се в меда глюкоза и по този начин си осигурява продължителен приток на енергия.

Марули – Счита се, че 40 % от храната ни трябва да се състои от тъмнозелени листни зеленчуци. Поради факта, че са богати на хлорофил. Затова ги наричат хранителната суперсила. Те са ценен източник на калций, съдържат още желязо и мед, витамин C, каротин, витамин B2, P и K.

Магданоз – Отличен източник на витамините A, C, B6 и K. Съдържа още въглехидрати, белтъчини и минерални соли като калий и фосфор, фолиева киселина, флавоноиди, захари. Ако имате съмнения, че зеленчуците съдържат много нитрати, купувайте биопроизвоство.

Мотика – изпробвано и доказано е, че паралелно с горните 3 храни, много помага и мотиката. използвайте я често, поне веднъж седмично. Ако не живеете в къща, пред блока имате достатъчно място за градинарски упражнения. Така здрави и бодри ще посрещнем пролет 2013!

Коментирай