Здраве и красота

Банани против мигрена

Как жълтият плод лекува страшното главоболие

08.03.2013г. / 11 01ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Лиза Пойнер 20 години страдала от силна мигрена. Традиционните методи не й помагали. Спасение от страшната болка тя намерила в бананите.

 

Свързани статии

Щом почувствала първите сигнали за мигрена, тя веднага изяждала един банан. Това й се случва два-три пъти седмично. Сега се старае да яде по един банан през няколко часа. Важно е плодовете да се изяждат преди главоболието да е настъпило с пълна сила. Ако изпусне момента, тя губи ориентация, зрението й се нарушава, крайниците й изтръпват, пише Daily Mail.

За първи път мигрената се появила, когато Лиза била тийнейджър. След раждането на двете й деца пристъпите се усилили. Въпреки многобройните изследвания, на които е подложена, лекарите не могат да кажат каква е причината за мигрената. С годините Лиза сама намерила връзка – главоболието започвало, когато е гладна, тоест, когато й падала кръвната захар.

Богатите на въглехидрати банани балансират нивото на кръвната захар. Освен това те съдържат калий, магнезий, витамин B6 и B12, затова се препоръчват в период на интензивна умствена и физическа активност. Жълтите плодове съдържат и белтъка триптофан, който се превръща в серотонин, който от своя страна подобрява настроението и действа антистресово.

Коментирай