Здраве и красота

Как да предотвратим сърдечносъдовите заболявания

Здравото сърце – залог за дълъг и пълноценен живот

08.03.2013г. / 14 19ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Сърдечните заболявания са една от основните причини за смъртността през последните години особено във високоразвитите страни. Както можете веднага да се досетите „препъникамъчето“ се крие в „цивилизования“, заседнал начин на живот, който водим. Какви са начините да се предпазим от тези фатални заболявания и да си осигурим дълъг живот?

Движение

Сърцето е един от най-големите мускули в човешкия организъм. То работи неуморно, изпомпвайки огромни количества кръв и поддържайки живота в тялото ни. Както всички други мускули обаче, и този се нуждае от трениране. Хората, водещи активен начин на живот осигуряват и добра тренировка на сърцето си. Мнозинството от нас не обръщат достатъчно внимание на физическото натоварване, оправдавайки се пред себе си с динамиката на съвременния живот. Причината всъщност е простичка – мързел. До какво води той? Сърдечният мускул отслабва и на практика всяко физическо свръхнатоварване може потенциално да ни убие. Бързото ходене, колоезденето, бягането ще осигурят наистина полезно и жизненоважно натоварване на сърцето.

Свързани статии

Хранене

Някои храни могат буквално да разрушат сърдечносъдовата ни система, а други – да ни осигурят здраво и отлично работещо сърце. Такива са плодовете и зеленчуците. Консумирайте ги пресни и в големи количества. Купувайте си крехко, нетлъсто месо и намалете приема на храни, увеличаващи лошия холестерол (пържена и мазна храна, полуфабрикати, солени продукти).

Тютюнопушене

То е определено като един от човешките пороци... и основателно. Отказването от него е един от най-големите подаръци, които можете да направите за сърцето си. А рисковете, които тютюнопушенето носи са пагубни за сърцето. Никотинът, който се съдържа в цигарите предизвиква свиване на кръвоносните съдове и често води до инфаркт.

Стрес

Безспорен е фактът, че времето в което живеем е динамично и напрегнато. Многобройни са факторите, които поставят в стрес психиката и физиката ни, а това рефлектира в повишено отделяне на хормони като адреналин и кортизол. Те афектират работата на сърцето и кръвоносната система, а и отслабват имунната ни система като цяло.

Емоциите

Ако не даваме израз на бушуващите в нас емоции – независимо дали те са положителни или отрицателни, неминуемо натоварваме нервната си система, както и работата на сърцето. Намерете цивилизован начин за освобождаване на емоциите си, дайте им израз. В противен случай рискувате да нараните и сърцето и душата си.

Коментирай
Свободно време