Здраве и красота

Да заложим на безмесната диета

Положителните страни на вегетарианството

12.03.2013г. / 12 23ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Скоро започват великденските пости, а от 11 март вече не се яде месо. Не всеки от нас има психическата и физическа нагласа да спазва правилата, които християнският пост налага. Това не е и задължително, но в прехода между зимата и пролетта чрез постите се цели пречистване и почивка на организма. През последните десетилетия на мода излязоха веригите за бързо хранене, предлагащи голямо разнообразие от вредни храни, които все повече хора консумират. Оправданието е, че е вкусно и се пести така ценното за всички ни време. Не само възрастните, но и децата са част от тази „хранителна революция“ и плащат висока цена – на първо място това е наднорменото тегло и огромният списък от болести, което то води след себе си. За да избегнем тази катастрофа можем сериозно да помислим за вегетарианството като алтернатива. Ето някои положителни страни на тази все повече добиваща популярност диета.

Вегетарианството е здравословно

Свързани статии

Добре балансираната вегетарианска диета е залог за добро здраве и дълъг живот. Специализирани изследвания доказват, че вегетарианците живеят средно с по 7 години повече от хората, консумиращи месо. Големите количества плодове и зеленчуци, които са в основата на вегетарианската диета намаляват значително рисковете от редица болести.

Предпазва от рак и сърдечни заболявания

Вегетарианската храна включва съвсем малки количества наситени мазнини и холестерол, а от друга страна е богата на антиоксиданти. Тези нейни характеристики я превръщат в истински защитник от болести засягащи работата на сърцето. Хората, консумиращи редовно плодове и зеленчуци имат по-силна имунна система, която успешно се бори с туморните клетки, докато любителите на месо са предразположени към някои видове рак.

Държи токсините далеч от вас

Богати на фибри, витамини и минерали, плодовете и зеленчуците активират перисталтиката на червата и спомагат изхвърлянето на токсините от тялото. Нещо, което няма как да постигнем, ако консумираме редовно месо, тъй като то внася в организма ни много токсини (следствие от хормоните и антибиотиците, които дават на животните за да наддават по-бързо на тегло и да не боледуват)

Облекчава менопаузата

Наблюденията на специалистите сочат, че при жените-вегетарианки симптомите на менопаузата не са така силно и болезнено изразени, както при тези, които консумират месо. Това се дължи на съдържащите се в зърнените, бобовите храни и соята фитоестрогени, които балансират в голяма степен понижените нива на женските хормони и значително намаляват дискомфорта и оплакванията от горещи вълни, напълняване, умора, депресия, намалено сексуално желание.

Дали ще приемете философията на вегетарианците и ще станете техни последователи е въпрос на личен избор. И все пак може би си струва да приемете едно малко предизвикателство и да опитате да спазите Великденския пост тази година. Представете си, че постигнете резултати, неочаквани и за самите вас. Със сигурност ще преборите по-успешно пролетната умора, а времето за нея сякаш вече дойде...

Коментирай