Здраве и красота

Скенер диагностика за здрава и красива кожа

3D изображение отчита състоянието на кожата в дълбочина

12.03.2013г. / 13 26ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Известно е, че по вида на кожата може да се определи здравословното ни състояние. Как да проверим обаче, че нямаме пигментни петна, че кожата ни е достатъчно хидратирана или че нямаме нужда от незабавна помощ, защото е станала прекалено чувствителна? Въобще познаваме ли кожата си и знаем ли как да се грижим за нея според особеностите й? Отговор на тези и още въпроси дава една иновативна американска технология, която представлява скенер диагностика и която създава 3D модел на кожата. 

Свързани статии

„Благодарение на нея, вече не разчитам само на прегледа. Скенер диагностиката позволява да се види какво се случва дълбоко в кожата, да се разберат проблемите и те да се предотвратят навреме.“ – казва д-р Слава Божинова от столична клиника по естетична дерматология. Революционната машина, за която говори дерматологът, е от полза не само за специалистите, но и за самите пациенти. Фотодокументацията, която остава след изследването е доказателство за първичното състояние на кожата и тя стои в личното компютърно досие на всеки пациент. Така след време, той може да проследи лично дали състоянието му се е подобрило или влошило. Достатъчно е отново да си направи теста.

Апаратът работи с уникален софтуер, който позволява да се онагледят визуално и най-малките несъвършенства по кожата. За целта той прави две последователни лицеви изображения, които показват положението в дълбоките слоеве на кожата. „В зависимост от резултата на изследването можем да преценим състоянието на пациента и да изготвим индивидуална програма и план за лечение, в случай, че има наличие на проблем. Ако пък всичко е наред – да посъветваме как той да се грижи за кожата си, така че да я запази по-дълго време здрава и красива.“ – обяснява д-р Слава Божинова.

Скенер диагностиката разкрива скрити пигментации, които не са видими с просто око и показва съдовата компонента – т. е. дали имаме разширени кръвоносни съдчета в дълбочина. Ако си направим такъв тест можем да разберем как е хидратирана кожата ни по зони, което се определя от количеството на хиалуроновата киселина и да научим имаме ли разширени пори. Не на последно място този апарат прави модел на текстурата на кожата и бръчките, като ни показва как изглежда колагено-еластиновата мрежа. „Трябва да се има предвид обаче, че скенерът не лекува, той само диагностицира проблема и позволява на лекаря да бъде прецизен и точен в препоръките и лечението.“ – уточнява д-р Божинова и допълва, че изследването е напълно безвредно, безболезнено и отнема между 20 и 30 минути. „Удачно е всяка консултация да започва с подобен тип изследване, за съжаление обаче не всички клиники разполагат с такава апаратура“.

Как се извършва самия тест? Пациентът поставя брадичката си върху специално пригодена стойка и си затваря очите. Тъй като апаратът не уврежда зрението, не са необходими предпазни очила. Системата сканира кожата и прави две последователни лицеви изображения. За нула време софтуерът обработва информацията и можете нагледно да видите 3 D моделите на кожата си. След това лекарят ви разяснява подробно получените резултати и ви изготвя индивидуален план за лечение или за превенция.

Коментирай