Здраве и красота

6 малко известни факта за виното

Интересните истини зад виното

14.03.2013г. / 17 00ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Виното е привлекателна, интересна и почти задължителна напитка за официални вечери по цял свят. Покрай него се носят много и най-различни митове – доказани и недоказани по научен път. Ето няколко любопитни факти, свързани с този еликсир за душата:

1. В Стария Завет на Библията виното се споменава навсякъде, освен в Книга на пророк Иона.

2. Дегустацията на вино е тясно свързана с мириса му. Оказва се, че жените са по-добри от мъжете, особено когато настъпи половата зрялост и през годините след това, защото са с по-изострено обоняние.

Свързани статии

3. В древен Рим е било забранено на жените да пият вино. Мъже, които заварели жените си да пият тайно, имали свободата да ги убият. По-добрият евентуален изход от ситуацията бил разводът.

4. Виното е много здравословна напитка, защото не съдържа холестерол или мазнини. Една чаша вино съдържа около 100 калории.

5. В Италия било проведено изследване, което породило голям спор по въпроса за това дали жените, които пият по две чаши вино на ден са по-добри в леглото, отколкото тези, които не докосват чашката.

6. Научно доказано е, че редовното пиене на умерени количества вино значително намалява риска от сърдечни заболявания, Алцхаймер или удар.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
еми отешав - чети на ( преди 11 години )
по т.6: става дума само за каберне, не за всяко вино, обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Браво ( преди 11 години )
Интересна и забавна статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар