Здраве и красота

Спасиха жена с 5 тумора в главата

Доброкачествени тумори извадиха от главата на 56-годишна жена в Бургаската болница

18.03.2013г. / 16 46ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Лекари от отделението по неврохирургия в Бургаската болница извадиха пет тумора от главата на 56-годишна жена. Туморите са доброкачествени, а най-големият от тях е с размери 5 на 4 см, съобщи началникът на отделението д-р Николай Недев, цитиран от Dnes.bg.

Преди да се обърне към лекарите в Бургас, жената се е лекувала в много скъпа и рекламирана клиника в съседна държава. Там обаче извадили само един от туморите. За да си позволи операцията в чужбина, семейството на жената продало имоти и платило над 100 000 лева.

Състоянието й обаче се влошило и се наложило да бъде приета в Бургаската болница. След изваждането на останалите тумори от лявата половина на мозъка жената вече е добре и се е прибрала у дома си.

Свързани статии

„Това съвсем не е най-сложният случай, правим подобни операции по около 50-70 годишно. В статистиката на отделението това са рутинни операции – за изминалите три години оперираните мозъчни тумори са 150. Добре е преди пациентите да предприемат каквито и да било пътувания в чужбина, да се консултират с неврохирург, за да им бъде поставена точна диагноза. Специалистът може да прецени дали да останат да се оперират тук, или да търсят помощ в други болници“, коментира д-р Николай Недев.

Първата такава операция е направена още през 90-те години, а в момента те са над 1000. По брой извършени операции Неврохирургичното отделение на МБАЛ Бургас заема челните места в страната. За последните три години в отделението са извършени още 160 операции на дискови хернии и гръбначно-мозъчни тумори, оперирани са и над 250 мозъчни кръвоизлива – травматични и нетравматични.

„Работим абсолютно целия спектър – главен мозък, гръбначен стълб и гръбначен мозък, мозъчна онкология“, добави д-р Недев.

Първите симптоми на мозъчната онкология са неизяснено главоболие, по-тежко в нощните часове, повръщане сутрин, промяна в характера и поведението, епилептични пристъпи.

„Водили са ми и пациентка, която беше ослепяла. А се оказа, че причината е тумор, който е притиснал очните нерви. Оперирахме жената, но не успяхме да върнем зрението, тъй като нервите бяха атрофирали. Ако консултацията беше направена навреме, ослепяването можеше да бъде предотвратено“, разказва още лекарят.

Още новини четете на Dnes.bg.

Коментирай