Здраве и красота

Танцът на пилон освобождава скрития сексапил

Интервю със Соня Куртева – инструктор по танци на пилон

19.03.2013г. / 13 45ч.
Ивет Лолова
Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Танците на пилон стават все по-популярни и у нас, но не само като атракция в нощните заведения, а като фитнес – вид вертикална гимнастика. Повече за извайването на тялото и освобождаването на скрития сексапил разказва Соня Куртева – инструктор.

Бихте ли се представили накратко за нашите читателки?

Казвам се Соня Куртева и се занимавам от 7 години с Pole Dance или с други думи – вертикална гимнастика. Направих и школа за танци на пилон Sonya Pole Studio, в която аз и други танцьорки с опит преподаваме на момичета, които искат да се научат на този нов за България и много полезен спорт.

Може ли да кажем, че танцът на пилон е вид спортна гимнастика?

Неслучайно нарекох Pole Dance вертикална гимнастика. Това, което правим в нашата школа, е много свързано с видовете гимнастика, които познаваме. Пилонът дори улеснява някои от гимнастическите движения – чрез него може да се пази баланс по-лесно и позволява да се правят повече елементи от гимнастиката за определено време.

Докъде стига еротиката в танца? Задължително ли е да присъства в танца на пилон?

Еротиката си е еротика. Тя може да съществува и без наличието на пилон. Пилонът се свързва с еротиката, защото е роден в барове с еротична насоченост (оттам е произходът на самия танц). Но има и друг вид пилон, наречен китайски пилон, който можете да видите в цирка и служи само за акробатични номера. Днес, когато Pole Dance се превърна в спорт и дори се организират състезания по цял свят, се заимстват и елементи от китайския пилон.


Снимка: Личен архив

Преди да се застане до пилона, правят ли се други, загряващи, разтягащи упражнения на земята?

Да, задължително. В зависимост от вида танц има всякакви загрявки – може да се загрее със самия пилон, може загрявката да е заимствана от балета или пък от пилатес и йога.

Как преминава една тренировка при вас?

Първо загряваме от 20 до 30 минути, след това 1 час сме на пилоните, на финала правим силови упражнения и задължително разтягаме, колкото се може повече. Забавляваме се докато градим тела. По време на тренировка мисълта ти е обсебена от движенията, които правиш в момента, тъй като всеки крайник прави нещо различно и тази концентрация определено те откъсва от ежедневния стрес.

Какво облекло е необходимо?

Тъй като захватите за пилона са не само с ръце и ползваме колкото се може повече площ по тялото, колкото по-оскъдно сме облечени, толкова по-удобно се чувстваме. Обикновено сме боси или по чорапки, заради по-доброто сцепление и с пилона, и с пода.

Как пилонът развива тялото?

Вертикалната гимнастика развива цялостно и хармонично тялото. В движенията, които правим, участват всички групи мускули едновременно. Подобрява се балансът, издръжливостта, гъвкавостта, силата и координацията. Освен това опознаваме по-добре телата си. Ориентацията на тялото в пространството става по-добра, защото заемаме непривични за ежедневието ни пози – висим надолу с главата, захванати с крак, заставаме хоризонтално, високо над земята и т. н.

Притеснителна ли е българката?

Да, защото еротиката у нас е все още табу. Всеки сам разбира какво означава сексапил – това е вътрешно усещане и е субективно. А ние българките определено нямаме достатъчно самочувствие и оттук идва притеснителността. Но не е нужно този танц да се прави единствено за публиката, защото можеш да ходиш на тренировки или дори сам вкъщи да го правиш, само заради себе си. Нашата школа предлага сглобяеми преносими пилони, за които е нужен само твърд под и твърд таван. Лесно се сглобява и разглобява и можеш спокойно да си го монтираш вкъщи и да си доставяш сам удоволствие от танца.

Може би колкото работи за тялото, толкова танцът разкрепостява жената – танцът сваля ли срама и притеснението?

Да, защото когато си по-раздвижен и имаш по-голям диапазон на движения се чувстваш по-добре. При нас се вдига самочувствието, защото правиш неща, които не си мислел, че можеш и по някакъв начин се доказваш сам на себе си. Пилонът учи на труд, т. е. когато полагаш усилия за нещо и виждаш, че нещата в един момент стават възможни, се амбицираш да се развиваш още.

Пожелайте нещо на нашите читателки.

Да са усмихнати, ведри и щастливи. Помнете, че движението е здраве и красота.

Коментирай