Здраве и красота

Здравословните заместители на сладоледа

... и как да си ги приготвим у дома

20.03.2013г. / 10 50ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Някои хора предпочитат да си доставят удоволствие с фунийка сладолед само лятно време в големите жеги, а други си го хапват целогодишно – с повод и без повод. Дали е ванилов, шоколадов или с някакъв от богатата гама фруктови вкусове не е от голямо значение, особено за диетолозите. Те веднага ще кажат, че сладоледът е нездравословна храна, тъй като помага за натрупването на излишни килограми. Идваме ви на помощ с няколко предложения за достойни заместители на сладоледа, с които можете да почерпите приятелките си или да украсите неделната трапеза.

Заледено фруктово мляко

Свързани статии

Този екзотичен десерт е вкусен, нискокалоричен и може да се приготви в няколко варианта в зависимост от плодовете, които сте намерили на пазара. Ще ви трябва 1 кофичка кисело мляко, 1 супена лъжица кафява захар, 200 г пресни плодове (ягоди, малини, боровинки, киви). Смесете добре съставките, разсипете във формички за сладолед и поставете във фризера, като не забравяте да добавите и клечките, с които замразеният десерт ще се държи лесно.

Домашен шейк

Млечният шейк, направен у дома е не само здравословно, но и отлично утоляващо жаждата питие. То е нискокалорично, витаминозно и доста хранително (ако е направено с банани). Приготвянето му ще ви отнеме само няколко минути. Поставяте в блендера студено прясно мляко, плодове на парчета и мед (количеството е според порциите, които искате да получите). След секунди можете да се насладите на истинска „амброзия“.

Кисело мляко със сушени плодове

Нарежете на много малки парченца около 100 г различни сушени плодове – стафиди, смокини, кайсии, фурми. Смесете ги добре с 2 кофички кисело мляко, 2 супени лъжици мед и 2 супени лъжици настърган кокос. Разсипете сместа в купички за крем карамел и замразете във фризера. Получава се перфектният диетичен, вкусен и разхладителен десерт – без консерванти, подсладители и изкуствени оцветители.

Коментирай