Здраве и красота

Пролетна умора или повишена киселинност в организма

Как да съхраним здравето и младежкия си вид по-дълго

21.03.2013г. / 15 01ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Учените са установили, че натрупаните с годините в организма ни киселинни отпадъци са пряко отговорни за много болести, от които страда съвременният човек – ревматизъм, артрит, остеопороза, целулит, наднормено тегло, сърдечни заболявания. Механизмът за прочистване на организма от излишните киселини е сложен и отнема време, но със сигурност можем да кажем, че най-добрият начин е чрез увеличаване дневния прием на зеленчуци и плодове, които са богати на нужните ни алкалообразуващи микроелементи калий, магнезий, натрий и калций.

Свързани статии

А как можем да разберем, че е нарушен алкално-киселинният баланс в тялото ни? Не бързайте да отдадете на пролетната умора някои от следните симптоми, а помислете сериозно върху хранителния си режим – отпадналост сутрин, затруднена концентрация, повишена раздразнителност, лош дъх, затруднено храносмилане, болки и схващания в мускулите. Ако имате тези оплаквания най-вероятно организма ви страда от повишена киселинност.

Тези лесни за следване съвети ще ви помогнат да елиминирате до голяма степен изброените оплаквания, а щом се почувствате здрави и енергични, това неминуемо ще се отрази благотворно и на външния ви вид.

1. Намалете като цяло количеството приемана храна, за да принудите тялото си да използва натрупаните мазнини. Увеличете зеленчуците и плодовете в дневното си меню (краставици, спанак, целина, броколи, авокадо, ябълки, грейпфрут, лимони).

2. Увеличете физическото си натоварване. Активният двигателен режим ще увеличи потоотделянето, а чрез потта ще се изхвърлят от организма и натрупаните излишни киселини и токсини.

3. Пийте алкално-йонизирана (жива) вода. Тя разгражда киселините и спомага изхвърлянето им чрез бъбреците. Действа така, както сапунът за измиване на изцапан с животинска мазнина съд. Алкалната вода разтваря киселините в кръвта, което води до по-добра циркулация, а оттам до повишаване на жизнения тонус и цялостно подобрение на здравословното ви състояние. Чрез йонизатор за алкална вода оксидантно редукционният потенциал (ОРП) на водата (който при чешмяната вода е положителен), се превръща в отрицателен. Колкото по-високо е ОРП на водата, толкова по-високо е окислението в организма, което най-просто казано представлява процеса на стареене. Ето защо в обратния случай на вода с отрицателно ОРП, можем спокойно да я наречем жива.

Добре е да сме наясно какъв е алкално-киселинният баланс на организма ни. Той се измерва сутрин рано и вечер с pH лентички в урината. Добри показатели са 6.0-6.5 сутрин и 6.5-7.0 вечер. Отклоненията от тях говорят за лош баланс на алкалните и киселите храни, които приемате. За да избегнете появата на здравословни проблеми, вземете своевременни мерки – променете хранителния и двигателния си режим.

Коментирай
Здраве и красота