Здраве и красота

5 мита за йогата

За всеки ли е йогата?

27.03.2013г. / 10 16ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

За какво ни е способността да обобщаваме и разграничаваме, ако не за да си създаваме предразсъдъци? Преди да разсъдим вече имаме изградено мнение. Нека видим в резултат на гледане и слушане на най-различни източници с какво впечатление сме останали от йогата:

Мит: Задължително трябва да си духовен и религиозен

Всъщност бихме могли да използваме думата „наука“ за учението йога – наука за дисциплина на тялото и на духа. Духовността в йогата е дисциплина, не е свързана с религиозност или лични вярвания, а се отнася до човека и същността му.

Свързани статии

Мит: С йога не могат да се горят калории

Този мит е голяма заблуда. Йогата може и да не е свързана с активно физическо натоварване и да е бавна в най-пълния смисъл на думата, но е концентрирана върху конкретни мускулни групи. Оказва се, че е дори по-ефикасна от ходенето във фитнеса. Хората имат повече вяра във фитнес уредите, заради потенето.

Мит: Йога е сбор от упражнения на земя

Йога не е просто гимнастика, но и начин на живот. С нейна помощ успокояваме съзнанието си, прочистваме тялото си и развиваме контрол над действията си.

Мит: Йога е за възрастни хора

В старите книги за йога у дома, в предаванията, които излъчват по телевизията най-често ще видим хора на средна възраст. Виждайки това, не трябва да смятаме, че все още не ни е времето да започнем да се занимаваме с йога. Нещо повече – трябва да стимулираме децата си най-малкото да опитат, защото с редовна практика тялото се поддържа здраво и се предотвратяват много болести.

Мит: Йогата изисква много усилия и време

За да се занимавате с йога не е нужно да отделяте по няколко часа на ден. Всички сме заети хора и времето едва ни стига за редовните задължения, но ако предварително си отделим няколко минути или половин час и ги запълним с йогийски упражнения и медитация, ще ги оползотворим напълно.

Коментирай