Здраве и красота

Кои храни си струва да купим замразени?

Може ли нещо замразено да е по-полезно?

30.03.2013г. / 10 23ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато чуем „замразени продукти“, сме склонни да си представим храна, която не е особено полезна, готова за бързо приготвяне, вредна за организма. Оказва се обаче, че редица плодове и зеленчуци запазват хранителните си качества по-добре и за по-дълго време, ако се съхраняват замразени. Кои са те?

Моркови

Свързани статии

Замразените моркови запазват за по-дълго време така важния за организма ни бета-каротин, който може да се превърне във витамин A и антиоксиданти. Когато ги оставим в хладилника, морковите сякаш стават гумени и ние поставяме под въпрос полезните им хранителни вещества. Но според физиката на ниските температури, качествата на морковите, свързани с укрепване на здравето, красивата кожа, предотвратяването на рак и забавянето на стареенето няма да намалеят.

Броколи

Броколите, както и карфиолът са от семейство кръстоцветни. Само в броколите обаче се съдържат значителни количества сулфорафан, мощно съединение, което увеличава броя на защитните ензими и прочиства организма от причиняващи рак химикали. Броколите намаляват риска от рак на гърдата, черния и белите дробове, кожата, стомаха и пикочния мехур. Съдържат малки количества мазнини и са много богати на фибри, витамини C и A и калций. Издръжливостта на броколите обаче е слаба и хранителните им качества намаляват с всеки следващ ден в хладилника.

Череши

Трудно е да се намерят череши на пазара, освен по време на сезона им. Ако обаче ги закупите замразени, ще може да им се радвате цяла година. Както при боровинките, така и при черешите, тъмночервеният цвят е предизвикан от наличието на антоциани, които намаляват възпаленията и могат да предотвратят сърдечни болести, удар и дори някои видове рак.

Спанак

Спанакът е една от храните, които са изключително богати на хранителни вещества, но още с отделянето на зеленчука от земята, той-започва да губи качествата си. Замразеният спанак не само е сравнително по-евтин, но и е много по-издръжлив. Така се запазват всичките съдържащи се в него антиоксиданти, витамини и каротиноиди, които се борят срещу сърдечни болести, остеоартрит и някои видове рак.

Снимка: Sxc.hu

Карфиол

Благодарение на съдържащия се в него изотоцианит, карфиолът прекъсва растежа на ракови клетки. Само с няколко парченца карфиол можем да си набавим 45% от препоръчителното дневно количество на витамин C.

Ягоди, малини, къпини, боровинки...

Всички тези горски плодове е препоръчително да се ядат веднага щом бъдат откъснати. За жалост стигат до нас през магазините, когато вече са изминали няколко дена. Както вече споменахме при черешите, съдържащите се в тях антиоксиданти, познати като антоциани, придават тъмния червен и лилав цвят на плодовете, предпазват от редица заболявания. Закупени замразени, горските плодове са също така полезни за организма ни

Тиква

Чрез тиквата си набавяме много големи количества фибри, като така правим голяма услуга на сърдечносъдовата си система. Освен фибри в тиквата се съдържат и бета-каротин, калий, витамин B6 – вещества, важни за нервната и имунната система на организма. Независимо колко дълго време държите тиквата замразена във фризера преди да я сготвите, няма да има загуби на полезни вещества.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Aaaa, не ( преди 11 години )
Не Катя, най-добре е да си купим сладолед. Той е единствената храна, която се яде само замразена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Катя ( преди 11 години )
"Кои храни си струва да купим замразени?"Ледът на кубчета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар