Здраве и красота

Проблемната кожа – какво я причинява?

„Добрите“ бактерии са естествената ни защита

02.04.2013г. / 11 24ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ако наблюдателността е една от отличителните черти на характера ви, непременно сте забелязали колко често срещате по улиците или в градския транспорт хора с проблемна кожа. Ето коя е баналната причина за това – бактериите. Бактериите, които причиняват акне се срещат по кожата на всички хора. На лицето на всеки пети човек се появяват пъпки само от време на време, но всички останали минават през по-тежък период в пубертета, а някои от тях страдат от същия проблем дори в зряла възраст. Откъде идват тези различия?

Свързани статии

Американски учени са направили изследвания и са стигнали до заключението, че два различни типа бактерии обитават лицето ни – единият тип са тези предизвикващи акне, а другият – този който поддържа кожата чиста и здрава. При експеримента са взети проби от лицата на 100 човека, половината от които с проблемна кожа. Учените успели да изолират около 1000 различни бактерии, от които една специфична бактерия присъствала само по лицата с чиста и здрава кожа. Предполага се, че това е бактерията, която предпазва кожата от замърсяване и образуване на гнойни пъпки. Тя създава естествена защита на организма и разпознавайки вредните агенти ги обезврежда, за да предотврати инфекциите по кожата.

Специализираните списания съобщават, че дерматолозите работят върху създаване на пробиотични кремове, които ще съдържат тази „добра“ бактерия. Прилагането на тези кремове ще предотврати появата на неприятния и неестетичен кожен проблем – акнето. Друга алтернатива е разработването на кремове, които ще унищожават лошите, но ще запазват добрите бактерии по кожата. Това е обнадеждаваща новина, тъй като 80% от всички хора страдат от акне в определен момент от живота си. А дотогава за страдащите от този проблем остава само да прилагат предписаните от дерматолога медикаменти, да се ограничават от някои доказано вредни храни и най-вече да поддържат лицата си чисти.

Коментирай