Здраве и красота

Домашни рецепти срещу изпотяване на подмишниците

Билки и зеленчуци помагат в „неравната битка“

04.04.2013г. / 10 40ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Независимо че изпотяването е нормален физиологичен процес на човешкото тяло, подсигуряващ терморегулацията, никой не би приел радушно присъствието на потен и миришещ индивид около себе си. Надали има и човек, който да се чувства комфортно, ако по една или друга причина се е изпотил и... е забравил да си сложи дезодорант сутринта преди да излезе за работа.

В ежедневието ни изобилства от ситуации, в които е крайно неприемливо да се виждат около подмишниците ни тъмни, пък дори и ненамирисващи петна – на събрание в офиса, на конференция, на среща с интересен мъж... Въпреки, че е полезно за здравето ни (чрез потта изчистваме токсините от тялото си), изпотяването създава дискомфорт. За да ни избави от него козметичната индустрия е създала редица продукти, от които според последни проучвания само 49% успяват да унищожат специфичния „аромат“, а 50% премахват издайническите кръгове от пот.

Свързани статии

Степента на изпотяване доста варира при различните хора, а като цяло при мъжете тя е значително по-висока. Тази статистика, за жалост, никак не може да ни успокои. Ето защо ви предлагаме няколко съвета за облекчаване на този проблем с домашно приготвени средства.

1. Спрейовете против изпотяване и дезодорантите помагат за известно време да се чувстваме „сухи“, но някои простички домашни средства действат неподозирано добре. Натопете памучен тампон с бял или ябълков оцет и натрийте ямките на подмишниците след къпане. Така ефективно ще унищожите предизвикващите лоша миризма бактерии.

2. Ако натриете подмишниците си със сода бикарбонат ще установите подсушаващия й ефект. Содата, смесена с няколко капки лимонов сок, нанесена за 10 минути върху проблемната зона и изплакната с топла вода ще остави подмишниците ви сухи и без неприятния мирис дълги часове.

3. А сега ето и още една от ползите на традиционния картоф. Разполовете един средно голям картоф и преди нанасянето на дезодорант натъркайте подмишниците си с отрязаната част. Така в голяма степен ще намалите степента на потене. По подобен начин действа и сокът на ряпата.

4. Купете си масло от розмарин и във флакон с пулверизатор смесете вода и 2-3 капки от маслото. Това растение притежава силни анти-бактериални свойства и от много специалисти се препоръчва като „естествен дезодорант“.

5. Синтетичните материи провокират изпотяването и размножаването на „миризливите бактерии“, затова се старайте да носите дрехи от естествени материи (памук, лен, коприна).

6. Добре е да знаете, че вече има начин за радикално лечение на прекомерното потене и това се постига с прилагане на ботокс инжекции. Ботулиновият токсин блокира потните жлези, а ефектът от процедурата трае 6 месеца, като тя е сравнително безболезнена.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати