Здраве и красота

Да избегнем дискомфорта от алергичния ринит

Страдащите от алергичен ринит по света са от 20 до 43% в различните държави

05.04.2013г. / 16 27ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

От 8-ми до 14-ти април предстои Световна седмица за борба с алергиите. Отбелязва се от 2011 г. по инициатива на „Световната организация за борба с алергиите“, за да се популяризира информация за алергичните заболявания и превенцията им. Темата на седмицата през 2013 г. е „Хранителната алергия – световен здравен проблем“.

При голяма част от хората с настъпването на пролетния сезон започват първите признаци на алергиите и най-вече на алергичния ринит.

Алергичният ринит е възпаление, предизвикано от определен алерген, характеризиращо се със сърбеж в носа и кихане, секреция от носа, запушването му, сърбеж в очите. Тежестта на оплакванията от тази неприятна болест варират от леки до тежки, но дори и най-незначителните от тях влияят на качеството на живот на засегнатите – нарушава се сънят, нормалният ритъм на хранене, спорт, почивка и др.

Според международната статистика страдащите от алергичен ринит по света са от 20 до 43% в различните държави и броят им постоянно нараства в последните 10 години.

Но можем ли да се защитим от алергичния ринит и да избегнем дискомфорта от дразнещата хрема и сърбеж в носа?

На специална дискусия за медии, доц. Соня Генова разказа за причините за възникването на алергичния ринит и новостите от света на алергологията. Доц. Генова е специалист по алергология и началник на клиника „Вътрешни болести“ на УМБАЛСМ „Пирогов“. Тя представи и решението за превенция и лечение на алергичния ринит – спрей за нос NoAl. Своя опит за справяне с алергичния ринит сподели известният модел и тв водеща Ива Атанасова.

Съставките му са продукти от природата и затова е подходящ дори и за най-чувствителните групи хора – бременни жени, кърмачки, деца над 18-месечна възраст и възрастни. Спреят създава естествен защитен филм върху носната лигавица и по този начин се превръща в бариера за алергените и така се избягват дразнещите симптоми.

Коментирай