Здраве и красота

Храната прави кожата

Кои храни ще ни осигурят красива кожа?

08.04.2013г. / 17 31ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Състоянието на кожата понякога не зависи от начина по който ще я третираме отвън. Ежедневно почистване, маски, кремове, лекарства – може да се окажат безсмислени, ако проблемите идват отвътре. Как и с какво да въздействаме на организма си, за да се насладим на гладка, нежна и хубава кожа?

Червено вино и зелен чай

С помощта на чая и виното ще дарите на кожата си повече време без бръчки, като по този начин ще изглеждате по-млади и по-свежи. С една чаша вино вечер и 2-4 чаши чай на ден, ще имате по-сияйна кожа и по-здраво тяло.

Витамини

Свързани статии

Много важни за човешкото тяло са витамините A и E, които помагат за регенерацията на кожата и предпазването й от вредните UV-лъчи, и витамин C, който заздравява кожата. Последния можете да си набавите чрез ягоди, чушки, лимони и всякакви цитрусови плодове. Витамин A се съдържа в сладките картофи, мангото и морковите, а витамин E – в обогатени зърнени храни.

Пълнозърнеста храна

Отново тук имаме храна, която спомага за предотвратяването на бръчките, правейки кожата ви по-здрава. Можете да забавите процеса на стареене като се храните с житни кълнове и бразилски орехи. Благодарение на съдържащия се в тях селен, кожата ще изглежда по-млада и ще е по-устойчива на UV-лъчите.

Вода

Знаем, че е от основно значение за тялото ни да не оставаме дехидратирани. С 8-10 чаши вода на ден не само ще сме по-здрави, но и ще имаме сияйна кожа, защото водата хидратира, подмладява кожата и с нея се изхвърлят вредните токсини от тялото.

А що се отнася до грижата отвътре навън, ето няколко основни правила:

Сън без грим

Независимо колко уморени се връщате у дома, не бива да спите с грима си. Използвайте качествени продукти за почистване на кожата и изплакнете хубаво лицето си. В противен случй на сутринта ще изглеждате много уморени с подпухнало лице.

Редовни упражнения

Независимо дали тичате сутрин, ходите на фитнес, правите упражнения на земя у дома или просто медитирате, тялото ви се влияе положително от това, а с него – и кожата на лицето.

Слънцезащитен крем

Не пропускайте да се намажете със слънцезащитен крем преди да излезете от вкъщи. И не става въпрос само за лятото, но и за пролетта, есента и зимата. Можете да използвате хидратиращ слънцезащитен крем с фактор 15, за да си осигурите поне минимална защита.

Антибактериален сапун

Редовното миене със сапун не е никак полезно за кожата. Най-добре е да премахвате мазнината и нечистотиите от нея само с топла вода. Когато се наложи да ползвате сапун, най-добре е да използвате антибактериален – ще предотврати акнето и инфекциите по кожата.

Коментирай