Здраве и красота

Ароматните лечебни свойства на лавандулата

Козметичните компании имат повече от една причина, за да предпочетат тази билка

09.04.2013г. / 17 25ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Лавандулата и лавандуловите екстракти намират място в най-различни козметични продукти. Може би много хора си мислят, че това се дължи единствено на приятния й аромат, но козметичните компании имат повече от една причина, за да предпочетат тази билка. Ето някои от тях:

Свързани статии

1. Счита се, че чрез втриване на разтвор от лавандулово масло в тялото по време на масаж, ефектът, който се постига, е намаляване на тревожността и стреса.

2. Няма нищо по-неприятно от запушен нос и капки, които не го отпушват. И тук лавандулата е незаменим помощник. Вдишвайки пулверизирано лавандулово масло, разредено във вода, ще премахнете запушването и ще облекчите дишането си.

3. Ужилване, ухапване или опарване – с лавандула лесно ще намалим болката и сърбежа. След като намажете болезненото място, не пропускайте да използвате и антисептичен крем по препоръка на личния си лекар.

4. Вместо да купувате шампоани и балсами с аромат на лавандула, можете да капнете няколко капки концентрат в обикновената си козметика за коса. Не само косата ви ще ухае приятно, но и ще бъде добре подхранена и ще предотвратите пърхот.

5. Случва се да получим слънчево изгаряне, въпреки че тялото ни е добре хидратирано. Лавандуловото масло е идеално средство за слънчева защита, но преди да започнете да го прилагате на кожата си, консултирайте се с ароматерапевт.

Коментирай