Здраве и красота

Дишайте свободно – лесни начини да отпушим носа

Настинките и алергиите – обичайната причина за запушения нос

16.04.2013г. / 14 45ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Храстите и дърветата около нас буйно и неудържимо се раззеленяват и цъфтят. Гледката гали очите и стопля душите ни, но ... само на някои от нас. Хвърчащите пухчета и силните аромати отключват пролетните алергии на много хора. Други пък не остават подминати от пролетните вируси и като резултат най-напред започват да страдат носовете ни – или са запушени (като с тапи) или текат като развалено кранче. За жалост няма възрастови ограничения в така описаната картинка – страдат деца, мами, баби... Ето как можем да помогнем на себе си и децата си при подобни оплаквания.

Не духайте силно носа си

Когато носът е запушен и дишането ни затруднено все ни се струва, че духайки силно ще си помогнем. Това е напълно погрешно. Единственият резултат може да е още по-силно възпаление на деликатните мембрани в ноздрите. Посягайте по-рядко към салфетките за нос и ще се почувствате по-добре, макар и да ви звучи противоестествено.

Капки за нос или антихистаминови таблетки

Свързани статии

В зависимост от случая (дали имате алергия или сте настинали) можете да намерите в аптеката капки за нос (ще ви предложат 5-6 варианта, но и най-евтините капки ще ви свършат добра работа) или антихистаминови таблетки.

Капките ще намалят възпалението на лигавицата и дишането ви ще се облекчи. Не забравяйте, че можете да използвате капки или спрей за нос само в продължение на 5 дни. Противоалергичните препарати освен, че ще отпушат носа ви, ще се погрижат и за другите симптоми на алергията ви като кихането и сърбежа например. Някои от тях предизвикват сънливост и децата трябва да приемат съобразени дози, предписани от лекар.

Направете си физиологичен разтвор

Този разтвор не съдържа нищо повече от сол и вода. Продава се в аптеките, но лесно можете да си го приготвите и сами. В преварена вода разтворете малко морска сол. Вкусът на получения разтвор трябва да е като на сълза или малко по-солен. С пипета поставяйте поне по 5-6 капки във всяка ноздра. Освен че носът ви ще се отпуши, лесно ще почистите носния секрет, а с него бактериите, причиняващи възпалението. Няма начин да предозирате!

Инхалация с пара

Най-лесно и бързо това можете да направите с топъл/горещ душ. Влагата и топлината ще облекчат възпалението и ще освободят дишането ви. Редовното използване на овлажнител за въздух също би имало положителен ефект. Изпитано средство е инхалация с отвара от зелеви листа. Сварявате 2-3 листа в 1 литър вода за няколко минути, спирате котлона, поставяте лицето си над отворената тенджера и завивате главата си с хавлиена кърпа, така че да дишате 8-10 минути парата.

Пийте много течности

Редовното приемане на течности ще разреди сгъстената слуз в носа ви и ще помогне за по-лесното му почистване. Възпалената лигавица на ноздрите също ще се успокои и лесното издухване на носния секрет ще ви предпази от възпаление на синусите. Топлите билкови чайове и леките супи се препоръчват при тези оплаквания, тъй като носят бързо (макар и временно) облекчение.

Топли компреси на носа

Има два варианта за външно затопляне на носа и синусите – „сух“ и „мокър“. При първия поставете около 200 г морска сол в малка торбичка от плътна материя и затоплете върху плочата на котлона до температура, която можете да понасяте. Легнете и поставете върху носните синуси топлата торбичка докато изстине. Другият вариант се състои в поставяне на малка хавлиена кърпа, потопена в гореща вода и добре изцедена, върху носните синуси.

Яжте пикантна храна

Дори да не харесвате лютивия вкус на храната, ще се убедите, че ако прибавите лют червен пипер към ястието си, носът ви ще „рукне“ след минути. По същия „отпушващ“ начин действат чесънът и кромидът. Единственото неудобство е, че последната терапия можете да прилагате само вечер и то у дома ...

Коментирай
Свободно време