Здраве и красота

3 вида храни за пречистване на черния дроб през пролетта

Как да пречистим черния дроб?

16.04.2013г. / 13 40ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Пролетта е време за почистване, пречистване и изчистване. По възможност на всичко – духа, душата и тялото. Да не говорим за прозорците, гардеробите и таваните.

Но как да изчистим къщата, ако самите ние не сме чисти – гадно ни е, изморени сме, депресирани сме. Ще ни помогне да се почувстваме по-добре, ако започнем прочистване на черния дроб.

Свързани статии

Кои храни ще ни помогнат за това?

Чесън и лук – винаги на първо място. Винаги на една ръка разстояние. Какво по-хубаво от това, че едни от най-достъпните и традиционни български продукти се оказват и най-полезни. Какво, че ще миришем? Ако цялото семейство хапва чесън, кромид лук или червен лук на вечеря на никого няма да му прави впечатление миризмата.

А сега има пресен лук и пресен чесън – сложете си един букет на масата и похапвайте дружно. Хем красиво, хем полезно!

Тук е може би моментът да кажа, че напоследък някъде четох, как група американски учени доказали, че чесънът е много секси. Как да не им благодариш за такива изследвания! Как да не се възхитиш на далновидността им?


Снимка: Gettyimages.com

Кръстоцветни зеленчуци. – В тази категория влизат зелето, карфиолът, къдравото зеле, алабаш и по-малко използваните на българската трапеза: броколи и брюкселско зеле. Поне веднъж седмично трябва да се стремим да предлагаме на семейството нещо от изброените продукти. А кой не обича зелева салата? Правите една голяма купа и си решавате проблема с пречистването на черния дроб.

Пълнозърнести храни. – Все по-популярно става използването на черен хляб в българските домове. Оказва се, че и зърнените закуски пречистват черния дроб. Идеално – без това на много от нас ни се налага да ядем набързо за закуска – овесена каша.

Какво друго може да направите за себе си и за семейството с цел пречистване?

Да заменяте от време на време белия ориз с кафяв, да експериментирате с различни зърнени храни – просо, ечемик, елда. Наскоро експериментирах салата от просо, риба тон, краставици и маслини – не беше зле.

Разбира се има и други храни, които пречистват черния дроб, но аз избрах най-актуалните за нашите географски ширини и за пролетния сезон.

В случай, че се нуждаете от по-сериозно пречистване може да се обърнете към билковите аптеки и да попитате какво ще ви препоръчат. Аз ви препоръчвам бял трън.

Коментирай