Здраве и красота

Нестандартни начини за използване на захарта

Сладкото изкушение – с практично приложение

24.04.2013г. / 08 56ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всяка домакиня ще каже, че сладкиш без захар не може да се направи. Никой не би го оспорил, но знаем ли какви други ползи за домакинството носи захарта, освен че повечето от нас се сещат за нея само когато трябва да подсладят сутрешното си кафе? Сега вече ще ви изненадаме!

Идеалният ексфолиант за тяло

За да почистите основно повърхностния слой на кожата си не е необходимо да купувате ексфолиант от козметичния магазин. Всичко от което се нуждаете е една кафеена чашка захар и една лъжичка бадемово масло или масло от жожоба (ако нямате от тях, можете да заместите със зехтин). Разбъркайте добре, но гледайте захарта да не се разтопи напълно. Грапаво-зърнестата текстура на сместа ще помогне за идеалното почистване на кожата ви. Към този естествен ексфолиант можете да добавите и 2-3 капки от любимото си ароматно масло.

Свързани статии

Удължава ефекта на червилото ви

Може би сте чували за този трик. След като си сложите червило на устните „целунете“ леко съдържанието на една малка лъжичка със захар, така че кристалчетата да се залепят по устните ви. След няколко минути лекичко ги отстранете с помощта на салфетка. Сами ще се уверите в дълготрайния ефект на този малък трик върху наситения цвят на устните ви.

Поддържа свежестта на някои храни

Ако искате да съхраните за по-дълго домашния си кейк или сладки, поръсете ги с пудра захар. Можете да поставите захар на бучки в кутията, в която съхранявате сирене или бисквити – това ще ги запази свежи за дълго. Причината е, че захарта възпрепятства развитието на микроорганизми в храните. Знаем, че влагата помага на гнилостните процеси, а захарта просто абсорбира излишната влага.

Зелени лекета се премахват със захарен сироп

На неделния пикник сте седнали на тревата и неприятно зелено петно е украсило любимия ви панталон. Изпирането в пералнята няма да помогне. Изпитано средство в случая е гъст захарен сироп. Сварете сироп от 2 супени лъжици захар и 2 лъжици вода. Намажете с него лекето, оставете така половин час и след това изперете.

Държи далеч от вас досадните насекоми

Всички знаем колко неприятна е миризмата на препаратите против насекоми. За да не се налага да ги ползваме у дома и все пак да се отървем от компанията на досадните мухи и оси можем да сварим захарен сироп и да го сложим в широк съд. Поставен в някой ъгъл на стаята, той ще привлича със захарния си аромат насекомите и ще ги лови с лепкавата си текстура.

Помага за разпалване на лагерен огън

Ако сте на къмпинг или на пикник в планината и се налага да запалите огън от не съвсем сухи дърва, на помощ най-неочаквано може да ви се притече шепа захар. Знаещите твърдят, че дървата освен че ще се запалят по-лесно, ще горят и по-дълго.

Коментирай