Здраве и красота

Сезонът на алергиите – да ги преодолеем

Как да облекчим неприятното усещане, което алергията носи със себе си?

29.04.2013г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка:Sxc.hu

Снимка:Sxc.hu

Сезонът на алергиите тази година започна по-рано. За някои той е ежегоден период на кихане, неприятни сърбежи в носа и очите. Сравнително топлата зима и изобщо измененията в климатичните условия ускоряват процеса на цъфтеж при растенията.

Алергията би могла да бъде към домашен прах, препарати за почистване и други. Симптомите, по които я разпознаваме са непрестанно неприятно кихане, подуване на лигавицата, което често би могло да бъде объркано с болките от болно гърло, зачервяване и сърбеж на очите и други.

На тези, които се борят с алергиите всяка пролет е известно, че назалните спрейове, които се предлагат в аптеките могат да облекчат до някаква степен тяхното неразположение. Често обаче онези, които не са разбрали, че имат алергия прибягват до продължително използване на капки за нос. Това не е правилно. Ако забелязвате някой от тези неприятни симптоми е добре да се консултирате със специалист. Самолечението в никакъв случай не е препоръчително.

Свързани статии

Как да облекчим неприятното усещане, което алергията носи след себе си? Няколкото предложения по-долу ще помогнат на повечето от страдащите да понасят по-лесно симптомите на алергията.

Витамин C

Малките жълти капсули помагат да се намали производството на хистамин, който е химически посредник, причиняващ сърбеж в носа и сълзене на очите.

Кверцетин: Съдържа се в ябълките, горските плодове, червеното вино. Продава се и като хранителна добавка. Действието му се изразява в това, че пречи на клетките да отделят хистамин. Укрепва имунната система, намалява дразненията.

Физическите упражнения

Физическата активност помага за облекчаването на някои от симптомите на алергия. Когато спортуваме, кръвообращението се ускорява. При хората, страдащи от алергия кръвоносните съдове в носа могат да се възпалят и да предизвикат задръстване. Дълбокото дишане по време на тренировка и ускореното кръвообращение могат в краткосрочен план да облекчат това запушване, твърдят експертите.

Чобанка (butterbur)

Тази билка съдържа съединения, които намаляват подуването на лигавицата. Използва се за облекчаване на симптомите на алергията. Има благоприятен ефект при лечение на мигрена, стомашни язви и възпаления на пикочния мехур.

Храна, богата на омега-3 мастни киселини

Проучванията показват, че яденето на храна, богата на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, може да облекчи симптомите на сезонните алергии. Проучване от 2007 г. показва, че хората, които консумират повече плодове и зеленчуци, риба, зехтин и ядки, които са богати източници на тези хранителни вещества, е по-малко вероятно да развият алергии и астма в сравнение с други, чието хранене не включва тези продукти. Зелен чай, червени ябълки, червен лук, грозде и малини също са много полезни.

Друго изследване показва, че децата на бременни, които са хапвали повече ябълки по време на бременност, страдат по-рядко от хрипове, астма и алергии. Препоръчва се консумацията и на кисело мляко, тъй като то съдържа пробиотици, балансиращи полезните бактерии в червата. Киселото мляко също така помага на имунната система да реагира по-добре на алергиите.

Акупунктурата е друг алтернативен метод. Няма стопроцентови доказателства, че тя помага, когато другите методи не са толкова ефикасни. Известно е обаче, че тя определено не би навредила.

Друг фактор, с който е добре да се съобразите – избягвайте да посещавате райони с буйна растителност, които могат да предизвикат тежки симптоми. Но ако сте любители на сутрешния спринт е добре да знаете, че нивата на цветния прашец са най-високи сутрин между 5 и 9 ч.

Коментирай