Здраве и красота

Яжте люто за добър метаболизъм

Метаболизмът – наш приятел

30.04.2013г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Представете си нещо като машинка съставена от хормони и ензими, чиято работа определя това дали ние губим от теглото си или го качваме. Това е метаболизмът. Той се влияе и определя от възрастта и пола. Неговата функция може да бъде нарушена от много и различни фактори. Наше задължение обаче си остава това да се грижим за неговата нормална функция, полагайки всекидневни малки грижи.

Хапвайте протеини

Тялото ще изхаби повече калории докато се опитва да преработи протеините. Храни, които са полезен източник на протеини са рибата, пилето, яйцата, боб, нискомаслено сирене, фъстъчено масло.

Зеленият чай

Свързани статии

Отново заема първите места в грижата за доброто здраве. Забравете за газираните напитки, соковете с консерванти. Три чаши на ден от тази прекрасна напитка ускоряват с около 10 % вашия метаболизъм.

Физическа активност

Тренировките могат да бъдат и приятни. Йога, танци, фитнес. Движението е здраве и пръв приятел на добрата форма. Посещавайте залата поне три пъти седмично.

Яжте сьомга

Тази риба е богата на омега-3 мастни киселини. Засища, забавя досадното усещане на глад и помага за изгарянето на мазнините.

Използвайте зехтин вместо олио

Той съдържа ценни вещества. Добавян в умерени количества към салата или други ястия, зехтинът се грижи за добрата ви фигура.

Намалете приема на въглехидрати

Fast food е храна, която често хапваме в офиса, но определено не е добра за нашия метаболизъм. Това важи и за бялата захар, тестените закуски и дребните лакомства.

Хранете се най-малко по три пъти на ден

Често пропускаме закуската и обяда, а вечерите са обилни. Това нарушава нормалната дейност на организма. Честото хранене и по-малките порции са много по-ефективен начин за редукцията на теглото.

Яжте люти чушки

Казват, че приемът на люти чушки може да ускори метаболизма с 20% за 30 минути.
И не на последно място, освен прясно изцедените сокове, кафе и чай пийте много вода!

Снимка: Sxc.hu

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Хитори. ( преди 10 години )
Вярно е. Забелязала съм, че лятото като ям люто килцата се топят. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
zdrave.sport ( преди 10 години )
метаболизмът се определя от количеството на мускулите ни в организма .... т.е ако искаме да имаме висок метаболизъм трябва да качите мускулна маса а с качването й ще почне топенето на мазнини, т.е "изхвърляте баласт , но качвате ценен матерял" Метаболизъм има само в мускулите тоест колкото повече мускули толкова по висок метаболизум толкова по-перфектно тяло....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар