Здраве и красота

Грешките на „младите“ вегетарианци

Вегетарианството е повече от отказване от месо

07.05.2013г. / 08 20ч.
Ана Петрова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки човек е свободен да вземе решение за това с какво, кога и как да се храни. Често на вегетарианството се гледа с пренебрежение, смята се за мода и не се взима насериозно. В него се крие нещо повече от простото изключване на месни продукти от менюто. Някои „млади“ вегетарианци често допускат грешки, заради малкото си знания в областта. Ето част от тези грешки:

1. Съдят за храната по външния й вид

Винаги трябва да се чете съдържанието на продукта, който купуваме. Много интернет страници съдържат списъци с продукти и марки, на които може да се има вяра, че са предназначени за вегетарианци. Изчетете ги внимателно, за да сте подготвени, когато влезете в супермаркета.

2. Смятат, че могат да ядат само веганска храна

Свързани статии

Трябва да се има предвид, че съществуват подвидове на вегетарианството и веганството е един от тях. Човек може да е вегетарианец без да е веган, но не може да е веган без да е вегетарианец. И двете течения изключват месните продукти, но от тях само веганството не приема животинските продукти като цяло – мляко, яйца, мед и т. н.

3. Ограничават се само до храната

Вегетарианството наистина е течение в диетологията, но е свързано и със сериозни лични убеждения за отношението на хората към животните. Любовта към тях не спира до изключването им от чинията, но и от обувките, мебелите... всичко, което по някакъв начин е навредило на животното. В противен случай би било просто лицемерие.

4. Забравят за витамините

След дълги години, прекарани в ядене на месни продукти, не бива да се забравя, че новият хранителен режим ще е стрес за организма. Консултирайте се с медицинско лице за това какви хранителни добавки трябва да приемате поне като за начало.

5. Критицизъм към останалите

Не очаквайте да промените света с новите си убеждения. Вероятно би ви дразнел фактът, че близките и приятелите ви държат на стила си на хранене без да погледнат на реалността от вашата гледна точка. Не забравяйте, че правотата е относителна мярка и че всеки върши това, което смята за правилно за себе си.

6. Не планират новия си хранителен режим

Въпреки промяната в съдържанието на храната, която приемате, не пропускайте да планирате пълноценен хранителен режим. Не се оставяйте по течението с няколко плода и един зеленчук на ден, а преценете по колко и от какво ще изядете на закуска, обяд и вечеря. Редовното хранене е задължително за доброто здраве на човек.

Коментирай