Сок от горчив пъпеш може да ограничи възможността от развитие на рак на панкреаса. Това доказаха скорошни изследвания на учени от University of Colorado Cancer Center, които бяха публикувани в списание Carcinogenesis. Те откриха, че сокът от този горчив плод се бори с раковите клетки.

Още по темата

Той регулира секрецията на инсулин от бета клетките на панкреаса. Ограничава енергията на раковите клетки и ги унищожава. Горчивият пъпеш е използван векове наред в народната медицина в Китай и Индия в борбата с диабет, който е предшественик на рака на панкреаса. Това кара учените да свържат ползите от сока на пъпеша с лечението на коварната болест.

Тестовете, които са били направени при мишки, показват, че при тези, които са приемали от него вероятността да развият болестта намалява с 60 %, за разлика от другите, които не са. В някои лекарства за диабет се съдържа екстракт от горчив пъпеш, който се използва за лечението на кашлица, запек, ревматизъм, чернодробни заболявания. Листата на това растение помагат при редица кожни проблеми.