Здраве и красота

Полезните свойства на зелените орехчета

Ликьор от зелени орехчета – фантазия за сетивата

30.05.2013г. / 09 25ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu (Редно е да уточня, че ви трябват много по-млади орехчета от тези на снимката.)

Снимка: Sxc.hu (Редно е да уточня, че ви трябват много по-млади орехчета от тези на снимката.)

Обикновено търсим дадена билка или плод, когато сме закъсали и някой ни е казал, че точно това е полезно в нашия случай. Но има и друг вариант, по-добрият, от който трябва да се възползваме. Ако така или иначе разполагаме с градинка и имаме въпросните подправки или пък можем лесно да ги отгледаме, първо да проучим за какво са полезни и да ги използваме профилактично.

В случая реших да проуча за какво пълноценно да използвам зелените орехчета.

Орехът е доказано полезен. Знаете, че у нас орехът е защитено дърво и веднъж посадили го е трудно да се откажете от него, но това е друга доста дълга тема.

Небезизвестно е, че орехите притежават фитоцидни вещества, които убиват бацилите.  Дори листата и сокът му се използват в борба с вредните бактерии.

Зелените листа на орехите – идеални в борбата с насекомите

Най-простото е да направим букет от орехови листа и да го натопим във вази против насекоми. Опитвала съм и против молци, но проблемът е, че като изсъхнат листата се начупват и правят доста боклук. Трябва да се ушият торбички от някаква пропусклива материя, за да може ефектът да е по-добър.

Малките зелени орехчета никак не са за подценяване. Те са богати на тиамин, витамин C, желязо и други. Вследствие на целия този комплекс от полезни съставки те се използват за различни отвари и настойки, с които се цели да се укрепи имунната система, да се подобри обмяната на веществата и да се нормализира стомашно-чревната дейност.

Ето една доста драстична рецепта. При такива случаи винаги казвам, че е хубаво добре да се изследва подробно темата и да се направи консултация и с лекар и с билкар.
Шокиращото на рецептата е, че е с газ. Или поне на мен ми идва малко в повече, но какво ли не прави човек, за да оздравее и да оцелее?! В такива случаи му трябва увереност, че наистина тази отврат е помогнала на някого.

Да не говорим, че има хора, които дават луди пари, само за да кажат, че са яли печени червеи в някой тузарски ресторант.

 

Свързани статии

За тази животоспасяваща рецепта са ви необходими малки зелени орехчета.
Избирате си стъклен буркан и нарязвате орехчетата. Когато напълните буркана с тях ги заливате с дестилирана газ. Затваря се добре и се оставя на тъмно 21 дни. Човек обикновено при такива страховити рецепти се опитва да спази всичко точно, но предполагам, че плюс минус няколко дни няма да са фатални. Просто трябва време, за да може полезните вещества от орехчетата да се разтворят в течността. След това се прецежда през марля и домашното лекарство е готово.

В началото се прави пробен курс по 5 капки сутрин и вечер преди хранене. Ако ви се отразява добре, то добавяйте по още една капка докато станат по 15. Курсът е един месец, след което дозата се намалява на същия принцип, докато не стигне отново до 5 капки. Ако лечението не е дало резултат, курсът се повтаря, но най-малко след 1 месец.
Може да срещнете и други вариации на лечението с газ. Използва се основно за профилактика и лечение на ракови заболявания, но също така и за раздвижване на лимфата, очистване на кръвта и други.

Все пак, както разбирате, това лечение не е като да пиеш сок от моркови, така че преди да започнете трябва да направите сериозна консултация и да намерите качествени съставки.

А ако не сте толкова наплашени за живота си, че да стигате до такива крайни мерки, но все пак искате да се възползвате от силата на зелените орехчета, ще ви предложа нещо напълно безвредно, но внимавайте с количеството.

Разбира се, ликьор от зелени орехчета – фантазия за сетивата.
Да си го кажем честно, българите са доста по-скептични към газта и доста по-отворени към спирта и неговите производни.

Знаете, че като почнете да се оплаквате от каквото и да е пред някой „всеразбиращ чичо“, той ще въздъхне дълбокомислено като му омръзне да ви слуша проблемите и ще ви каже „Малко ти е пиенето, мойто момиче.“

Основният принцип на домашните ликьори е, че плодът се накисва в алкохола.
В случая може да вземете една-две шепи малки зелени орехчета, около 40-50 бройки, в които все още не се е образувала ядка.

Нарязвате ги на дребно и ги накисвате в литър гроздова ракия (чист спирт).
Трябва да се затвори добре и да престои известно време. Около 40 дни. Знаете, че народните рецепти обичат това число. Трябва да го разклащате от време на време и когато сте сигурни, че вече се е получила ореховата ракия, прецеждате през тензух и добавяте литър червено вино, 1 кг захар (може и повече, ако държите да е по-сладко) и избран аромат (пакетче канела, шишенце портокалова есенция, шоколадова... може да експериментирате според вкуса си).

Отлежава, колкото успеете да устискате, поне 1-2 седмици.

Винаги, когато искате да си пийнете от ликьора, с чисто сърце може да казвате, че вземате лекарство, като в онзи виц – Жена, дай едно уиски за сърцето, дай една бира за бъбреците и т. н., докато не си дойдат накрая на българската приказка... Стига с тези лекарства, жена, дай една ракия да вечеряме.

Внимавайте да не станете пословични, но е истина, че ореховата настойка върши чудеса. В случая захарта няма да я коментираме, но нали казахме, че ще е за лекарство – не бива да се прекалява. А при лекарствата не бива да се превишава дозата, нали?

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
in ( преди 9 години )
може вместо захар да се ползва мед 1 кг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
tanq ( преди 10 години )