Здраве и красота

Как цветовете ни помагат да отслабваме

Храненето в цветни чинии намалява апетита

30.05.2013г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Ако досега обръщахме внимание на това какви храни консумираме, в каква комбинация, какви упражнения трябва да се правят, за да се борим с излишните килограми, забравихме за някои на пръв поглед странични подробности, като например цветовете. Изследвания в тази посока доказват, че има връзка между цветовете и това дали ние пълнеем или губим килограми.

Науката също доказа, че пием повече, когато напитката е в ниска и широка чаша. Как цветовете могат да влияят на количеството храна, което поемаме? Отговорите са прости.

Когато консумираме в бели чинии или в други, които са в по-светли цветове, ние изяждаме по-голямо количество храна. Ако сервирате храната си в контрастна на нея чиния например с черен или червен цвят, тази цветова разлика помага на мозъка да добие по-ясна представа за количеството храна поставено в нея.

Учените са направили проучване, което е показало, че хората, които се хранят в контрастни чинии, консумират с 20 % по-малки порции храна.

Червеното, жълтото и зеленото са цветовете на светофара. Добра идея е да маркирате продуктите в кухнята с тези цветове. Залепете зелени листчета върху плодовете, зеленчуците, ядките, меда, млякото и на всички други полезни храни.

Жълтият цвят изберете за по-малко полезните храни, а червеният за всички лакомства. Ако имате възможност ги подредете така, че да ви е по-трудно достигането на тези с червената маркировка. Така ще консумирате по-малко от тях.

Синият цвят ни кара да ядем по-малко. Според специалистите това най-вероятно датира от епохата на пещерните хора. Смята се, че преди хиляди години, те не са консумирали храни в син цвят, мислейки ги за отровни. Сервирането и консумирането на храна с прибори, които са в син цвят, биха могли да ни предпазят от нежеланото тъпкане с храна.

 

Коментирай