Здраве и красота

Как да подобрим дейността на мозъка

Редовните физически упражнения подобряват концентрацията

21.06.2013г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Не само тялото, но и мозъкът се нуждае от тренировки, за да бъде във форма. Според института „Франклин“ поддържането на мозъка с активни умствени и физически упражнения може да има множество ползи и да предотврати свързаните с възрастта когнитивни нарушения.

За да подобрим концентрацията и да бъдем във форма с напредване на годините е добре да следваме няколко съвсем прости правила.

Физически упражнения

Редовните физически упражнения са важна част от здравословния начин на живот, освен това те предоставят различни когнитивни ползи. Според изследвания публикувани в списание „Physiology and Behavior“, редовните физически упражнения подобряват паметта.

Решаване на задачи

Решаването на математически задачи, подреждане на пъзели и други подобни игри, ангажира и стимулира дейността на мозъка. Може да предотврати появата на заболявания като болестта на Алцхаймер, например. Тези умствени упражнения подобряват краткосрочната памет и концентрацията.

Визуално

Визуализацията може да стимулира мозъка и да повиши креативността. Според психолози, изображенията активират онези части на мозъка, които са свързани с обработката на възприятия, обработка на визуална информация, слух, обоняние, вкус, осезание.

Има различни аудиопрограми, които представляват нещо като екскурзовод и ако ги слушате в спокойна обстановка, ще можете да си представите много ясно картините, за които ви разказват.

Изучаване на нови дейности

Изучаването на чужд език или друго умение подпомага поддържането и функционирането на области на мозъка, които по-рядко използваме. Тези дейности помагат за възстановяване на когнитивната способност.

Коментирай