Здраве и красота

Най-силната българска билка

Бурен или билка – решете сами

24.06.2013г. / 10 20ч.
Вергиния Генова
Снимки: Gettyimages.com

Снимки: Gettyimages.com

Често в заглавия се слага по някой суперлатив, но това е мнението на природния лечител Петър Димков относно бъза. Сигурно всички сте виждали как изглежда това растение. Прилича на бурен, расте като бурен, на места, където обикновено растат бурени. И ние го подминаваме като бурен, унищожаваме го като бурен. Като много други неща, които не разбираме и затова се мъчим да премахнем.

Всъщност растението бъз (Sambucus) е много полезно. Познати са около 30 разновидности. У нас се срещат основно три вида:

Свързани статии

Черният бъз (Sambucus nigra) – прилича на голям храст или ниско дърво. Достига до 3 метра височина, а понякога и много повече. Плодовете му узряват през август, септември. Този вид се използва основно за сокове и лекове.

Бъзак (наричан тревист бъз) – той е тревисто растение и цветовете му миришат неприятно.

Червен бъз (Sambucus racemosa) – може би най-непопулярният.

Снимка: Gettyimages.com

Какво съдържат плодовете на черния бъз?

Първо да спомена, че от цветовете също може да се направи чудесен бъзов сироп.

Плодовете пък са богати на витамин С, пектин, целулоза и ценни минерали. Богати са на антицианови съединения и имат силни имуностимулиращи, антиоксидантни вещества.

Как да използваме бъза?

Зависи за какво ни трябва и кога сме се сетили. Принципно всички части на бъза имат лечебни свойства – и корените, и листата, и цвета, и плодовете.

Най-популярното лекарство е сок от черен бъз. Той се използва за усилване на имунната система, като противогрипно и дори като противораково средство. Има диуретично и слабително свойство, помага за обмяната на веществата.

Първо трябва да наберете добре узрели плодове черен бъз. Важно е да са добре узрели, защото зелените са токсични. Измивате ги. Вземате един голям стъклен буркан и започвате да редите ред бъз, ред захар, ред бъз, ред захар... докато не напълните целия буркан до горе. Покривате буркана с марля или салфетка и го оставяте на слънце за около 2 седмици. Трябва да пусне сок и тогава прецеждате през марля и съхранявате в бурканчета на тъмно и студено място.

Коментирай