Здраве и красота

Обичате да си поспивате – не е мързел, а здраве

Сънят е здраве

25.06.2013г. / 08 45ч.
Вергиния Генова
Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Знаете, че всеки си прави проучвания, които му харесват, които му вършат работа и от които ще спечели. Така е и с хората, които ги отразяват. Вземат нещо, което отговаря на техните убеждения, мечти или копнежи и казват група съветски учени – ама вече не е модерно, група американски учени – и това стана банално. Така че, ето аз казвам група австралийски учени – вижте колко екзотично и си казваш – ей, и при кенгурата даже се прави наука...

Та те са направили изследване, с което са доказали, че ако спите с два часа повече поне два дни в седмицата, можете успешно да предотвратите появата на диабета във вашия живот.

Свързани статии

И аз как да подмина с мълчание такова изследване? Веднага го вземам и го размахвам, нищо, че никога не съм го виждала, както и стотиците други, които са го повторили под една или друга форма преди мен – та, казвах ли ви аз.

И се чувствам удовлетворена, че съм твърдяла нещо, което даже и учени са доказали. Не, че не е очевидно, че ако се наспиваш, храниш се нормално и не си ошашавен постоянно ще живееш и по-добре и по-дълго, но друго си е учен да ти го каже, а не лаик. Хората ти вярват повече и цъкат с език. Нищо, че никой не знае нито имената на учените, нито е виждал изследванията им... но важното е да се вярва. И даже си обещават да го правят и те.

Въпросът е, че това нищо не променя. Нито работодателите ще се съобразят с това, че искаме да сме по-здрави и да живеем по-дълго, нито децата събота и неделя ще се откажат от своите палачинки, разходки и няма да искат своето. Така е, който е поел ангажимент, да му се радва и да си го обгрижва.

Но пък това изследване е идеално за млади гаджета, които безгрижно да си се излежават до късно; за тийнейджъри, които могат компетентно да обяснят на своите родители, че не са вчерашни и научните открития са на тяхна страна; дори за съпругите, които толкова много работа отмятат през седмицата, че им се полага да си починат през така наречените „почивни дни“ и поне веднъж мъжът да изведе кучето, да нахрани децата и да донесе закуската в леглото. Ех, мечти...

А пък ако това изследване не се реализира в живота ви, наблегнете на друга теория, че когато правиш нещо за друг, се чувстваш ангажиран, удовлетворен и във форма – това ти дава стимул и енергия за живот. Ето ви пък един друг поглед, защо жените живеят по-дълго – защото винаги се грижат за още някого, освен за себе си. И как сега да се разболяваш или да умираш, като имаш толкова много и сериозни отговорности, нали?

Коментирай