Здраве и красота

Развалените зъби крият риск за сърцето

Обърнете специално внимание на устната хигиена

26.06.2013г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Доброто здраве на устната кухина е от голямо значение за общото ни здравословно състояние. Когато зъбите не са здрави, страда целият организъм. Бактериите от зъбната плака предизвикват възпаление на венците. Тези бактерии произвеждат ензими, които правят кръвните тромбоцити лепкави, а това от своя страна допринася за втвърдяването на артериите.

Свързани статии

Всичко това ни подсеща, че когато имаме здрави зъби и добра устна хигиена, значи и нашето сърце ще бъде здраво. Трябва да следваме няколко прости стъпки, за да се радваме на здрава усмивка, свеж дъх и здраво тяло.

Четкането на зъби трябва да бъде не по-малко от две минути. Може да си купите таймер или малък пясъчен часовник. Ако е възможно мийте зъбите и след като сте обядвали. Попитайте стоматолога си кои са правилните движения за четкане. Най- общо не трябва да натискате, за да не разраните венците. Да правите леки кръгови движения с четката.

Използвайте вода за уста, тя намалява зъбната плака и гингивита и придава свеж дъх.

Слюнката в устата е много важна за здравето на устната кухина. Сухотата допринася за неблагоприятни процеси в зъбите и венците, гниене и др. Затова дъвчете дъвка без захар или смучете лимон. Така ще увеличите слюноотделянето.

Използвайте конци за почистване на зъби. Винаги носете тази малка удобна кутийка със себе си. Задържането на остатъци от храна между зъбите е вредно, защото тя започва да гние, носи неприятен мирис и създава условия за развитието на бактерии. Внимателно работете с тях, за да не разраните венците.

Посещавайте редовно своя стоматолог за профилактични прегледи. Ако има нужда почистете плаката и зъбния камък.

Колко често сменяте четката за зъби? Трябва да го правите на всеки два или три месеца. Изберете подходящата четка за вас, съобразявайки се с гъстотата, мекотата на косъмчетата. Те трябва да почистват добре, но и да са нежни към венците.

Може да използвате и електрическа четка, тя почиства по-добре от обикновената. Не забравяйте, че от обратната страна на някои четки за зъби има грапава повърхност, която е за почистване на езика.

Коментирай