Здраве и красота

5 признака, че сте заплашени от диабет

Кои симптоми издават опасната болест

27.06.2013г. / 12 40ч.
Мария Дуковска
5 признака, че сте заплашени от диабет

Диабетът е сериозно заболяване, което за съжаление засяга немалък процент от хората по света, а в България над 600 000 души. Диабетът (или захарната болест)се появява вследствие на повишеното ниво на глюкоза в кръвта (хипергликемия). Обикновено той се предизвиква от наследствени генетични причини. Нивото на кръвната захар се контролира от сложни взаимодействия на множество химикали и хормони в тялото, включително и хормона инсулин, в задстомашната жлеза (панкреаса).

Диабетът се среща в три вида – тип 1, тип 2 и гестационен диабет (диабет на бременността).

За да знаете какво се случва в тялото ви, освен редовни кръвни изследвания, трябва да следите реакциите си. Преддиабетното състояние може да се развива с години у вас, а вие да не му обърнете внимание и да разберете за риска, чак когато вече сте диагностицирани с опасната болест. Много изследвания показват, че хората развиват преддиабет в продължение на 10 години, докато се разболеят от диабет 2.

Но има симптоми, които могат лесно да ви наведат на мисълта, че нещо в организма ви не работи правилно (панкреаса). И ако се вслушвате редовно в тялото си, можете да избегнете опасността.

Признак 1: Чувство на умора и мързеливост след хранене

Да ви се доспи, след като сте хапнали обилно на обед, не е ненормална реакция на организма. Но ако се случва често, време е да промените хранителните си навици и да ядете богати на протеини и фибри продукти, които ви дават енергия, а не я отнемат.

Признак 2: Наднорменото тегло

Повечето хора в преддиабетно състояние започват да качват килограми. Често го отдаваме на заседналия начин на живот, нездравословното хранене, но те са само части от общата картина.

Признак 3: Тялото ви прилича повече на ябълка, отколкото на круша

Свързани статии

Затлъстяването и наедряването на тялото е процес, който се характеризира с качване на излишни килограми навсякъде. Но трупането на мазнини в една определена зона може да е сигнал, че сте в преддиабетно състояние.

Ако трупате излишните килограми в областта на корема и талията, като формата на тялото започва да прилича на ябълка, може да е убедителен признак за диабет в начална форма.

Това, което може да ви помогне бързо да влезете във форма и избягате от лапите на захарната болест е да правите редовно упражнения, специално за тези зони.

Признак 4: Високо кръвно налягане

Повишеното кръвно налягане се свързва с редица заболявания и е задължителен преглед при специалист, за да ви диагностицира правилно. Но в много случаи хипертонията е признак и за започващ диабет. Следете кръвното си налягане и ако често е по-високо от 130/85, вземете мерки за контролирането му.

Признак 5: Глад за въглехидрати

Честият неистов глад, чак болезнен за нещо мазничко, сладичко, фаст фууд или чипс може да е сигурен признак, че сте навлезли в опасната територия на диабета.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 8 години )
Това с 'контролирането на кръвното' са пълни и абсолютни глупости. Никой процес не може да се контролира като контролираш следствия и резултати. Ако някой иска да контролира процеси трябва да контролира причините. Ако не се намерят причините за кръвното (задръстени кръвоносни съдове в бъбреците, неграмотно пломбирани зъби с разни амалтами, проблеми с черния дроб и панкреаса) - нищо не може да се контролира.И между другото високото кръвно налягане се контролира най-добре със сваляне на наднорменото тегло - всичко друго е нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар