Здраве и красота

Как да се предпазим от стриите?

Стриите не са като стридите

03.07.2013г. / 10 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

И стриите и стридите за някои хора изглеждат неприятно, но пък за последните е доказано, че са полезни. Вкусни? Да кажат онези, които са ги опитвали.

Та проблемът стрии може да се появи независимо от пола и възрастта. Може и тийнейджъри да имат стрии и мъже, и бременни и всички, които рязко напълняват и отслабват. Тес е появяват, когато дермисът се опъва до крайност, няма повече еластичност и кожата се нацепва. Колкото повече се разтяга средният слой на кожата (дермисът), толкова повече си проличава при епидермиса – най-горния слой – става прозрачен. Така се сдобиваме с кожа тип зебра – нацепена и нелицеприятна.

Свързани статии

Бременните получават стрии най-често на корема и то през месеците, когато бебето расте най-интензивно. За да се предпазим донякъде, трябва да използваме кремове и балсами, така че кожата да бъде добре хидратирана и достатъчно еластична, за да понесе това натоварване.

Веднъж появили се стриите много трудно се премахват. Затова е по-добре да вземаме превантивни мерки. Но странно как те се появяват без да ги усетим и то във времена, когато не считаме, че сме в риск – нито сме бременни, нито сме на диета и изведнъж хоп откриваме тук и там браздулиците на времето.

Какво да предприемем:

Да се стремим да не правим резки движения и диети. Никога да не си поставяме за цел да отслабнем с 5 килограма за една седмица, колкото и да ни е належащо и важно.

Постоянна превенция. Да се грижим за кожата си постоянно. Така, когато вече ни е станало навик, няма да забравяме да използваме съответната козметика.

Грешката, която повечето хора допускат е да не започнат превенцията от самото начало.

Ето три евтини домашни кремчета, които можем да използваме по всяко време:

Бебешко олио – зехтин

Масло от шеа – незаменимо.

Свинска мас – непретенциозно и евтино.

Коментирай