Здраве и красота

Няколко начина да поддържаме добри нива на холестерола

Ключът е в храната и билките

04.07.2013г. / 13 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Начинът на живот, който водим, е пряко свързан със здравето ни. Дали ще се чувстваме добре и всички показатели ще бъдат в норма зависи до голяма степен от нивата на стрес, начина на хранене, консумацията на алкохол, тютюнопушенето, физическата активност.

Свързани статии

Много хора не обръщат внимание на нивата на холестерола. Високите му нива често са свързани с някои заболявания. Влизането в норма на тези нива, налага ние да променим начина на живот, започвайки с хранителните навици.

Здравословна диета с нисък прием на наситени мазнини, храни с ниско съдържание на холестерол, физическа активност и елиминиране на рисковите фактори като алкохола и цигарите.

Организмът ни произвежда над 80% от холестерола, останалият ние вкарваме, чрез храната, която консумираме. Това химично съединение е структура от липиди(мазнини) и стероиди и е градивен елемент на клетъчните мембрани.

След хранене холестеролът се абсорбира от червата и се съхранява в черния дроб. Черният дроб е в състояние да регулира нивата на холестерол в кръвта.

Чували сме за „добър“ и „лош“ холестерол.

LDL холестерол се нарича „лош“ холестерол, тъй като, когато неговите нива са завишени, това крие риск от коронарна болест на сърцето, инсулт и заболяване на периферните артерии. Този холестерол се разполага по вътрешната страна на артериите, което води до образуването на холестеролна плака. Тя причинява удебеляване на артериалните стени и стесняване на артериите, процес, наречен атеросклероза.

HDL холестерол се нарича „добър холестерол“, защото предотвратява атеросклерозата, премахвайки лошия холестерол от артериалните стени и изхвърляйки го през черния дроб.

Има храни и билки, които могат по естествен път да ни помогнат да намалим и поддържаме добри нива на холестерола. Включете ги към хранителния режим, който спазвате, и ако е необходимо се консултирайте с лекар, относно това кога и как да ги приемате.

Корен от глухарче, ленено семе, тиквено семе предотвратяват натрупването на холестерол в черния дроб и задържането на мазнини в кръвта.

Червеният ориз се счита за една от най-добрите добавки към дневното меню.

Други полезни храни и билки са сминдух, артишок, бял равнец, джинджифил, куркума и розмарин.

Ябълки и по-точно корите им

Предотвратяват образуване на плаки и забавят окисляването на „лошия“ холестерол. Към ябълките добавете и сусам, кедрови ядки, тиквени семки, семена от слънчоглед, пчелно млечице.

Соята намалява нивата на общия холестерол, мощен антиоксидант с противовъзпалителни съединения.

Рожков и какао

Рожковът е растение от семейство бобови. Това е характерна култура за Португалия, Испания, предлага се и във вид на брашно.

Не забравяйте, че физическата активност и намаляването на стреса са от първостепенно значение.

Коментирай