Здраве и красота

Може ли червеното вино да е превенция срещу някои видове рак?

Чаша червено вино на ден може да намали риска от рак на простата

11.07.2013г. / 16 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Все по-често започва да се споменава червеното вино, когато говорим за превенция на рака. То е богат източник на биологично активни фитохимикали, намерени в растенията. В него също така се съдържат специфични съединения, наречени полифеноли като катехини и ресвератрол, за които се смята, че имат противоракови свойства.

Свързани статии

Как полифенолите предпазват от рак?

Полифенолите са антиоксидантни съединения, които са открити в семената и ципата на гроздето. При процеса на ферментация на гроздовите зърна, те се разтварят. Червеното вино съдържа повече полифеноли от бялото вино, защото производството на бяло вино изисква да бъдат премахнати ципите на гроздето след неговото смачкване.

Полифенолите имат антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са вещества, които защитават клетките от оксидативните щети, причинени от молекули, наречени свободни радикали.

Тези химикали могат да увредят важни части на клетките, включително протеини, мембрани и ДНК.

Изследвания на антиоксидантите открити в червеното вино, показват, че те могат да помогнат за спирането на някои видове рак.

Как ресвератролът предпазва от рак?

Това е вид полифенол, съединение,част от отбранителната система на растението срещу болести. Червеното вино съдържа високи нива на ресвератрол, както и малините, фъстъците и други.

При изследване направено върху животни, е установено, че ресвератролът доказано намалява туморите при тях, като засяга един или повече етапи от развитието на рака. Доказано е, че инхибира растежа на много видове ракови клетки, намалява и възпалението.

Намалява активирането на NF кВ B, протеин, произведен от имунната система, когато е под атака. Този протеин засяга растежа на раковите клетки и метастази.
Изследванията на въздействието на червеното вино върху животински клетки, показва благоприятно въздействие върху няколко вида рак: рак на кожата, левкемия, рак на гърдата и рак на простата.

Последните данни от изследванията върху животни показват, че това противовъзпалително съединение може да бъде ефективен превантивен фактор в трите етапа на процеса на рак.

Други изследвания публикувани в International Journal of Cancer показват, че пиенето на една чаша червено вино на ден може да намали риска от рак на простата. Също така е установено, че мъжете, които пият по четири или повече чаши червено вино на седмица имат 60% по-ниска честота на по-агресивните форми на рак на простата.

На този етап проучванията на връзката между употребата на червено вино и рак при човека са в начални етапи. Не бива да забравяме, че прекалената употреба на алкохол може да отключи някои видове рак. Затова консумирайте умерено и с удоволствие.

Коментирай