Здраве и красота

Да постигнем баланс чрез тай чи

Медитация в движение

09.07.2013г. / 09 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Балансът, който се опитваме да постигнем в ежедневието е важен за нашето добро здраве. Всеки е намерил своя начин за постигане на синхрон между вътрешния си и външния свят.

Древното китайско изкуство тай чи е изкуство на движението, което все повече хора откриват. Често то се описва като „медитация в движение." Защото включва поредица от непрекъснати плавни движения, които отпускат и укрепват тялото и духа.

Всеки ли се нуждае от такава медитация?

Тай чи е подходящ метод, когато искаме да успокоим и съсредоточим ума. Тай Чи има доказани ползи като постигане на по-голяма гъвкавост, баланс, мускулен тонус.

Плавните движения, характерни за тай чи, имат за цел да помогнат на „чи“ – вътрешната енергия да се движи свободно през тялото, насърчавайки хармонията между ума и тялото.

Упражненията, които се изпълняват, ни помагат да постигнем по-добър контрол над тялото си. Те са точни и повтарящи се, с акцент върху контролираното им извършване. Това подобрява позата, координацията и баланса, релаксира напрегнатите мускули и намалява голяма част от напрежението в костите и ставите.

Проучване на National University Hospital в Тайван е установило, че 30 минути тай чи на ден, в продължение на шест месеца, увеличава силата на мускулите на краката.

Едно от големите предимства на тай чи е, че всеки може да го практикува и не се изисква специално оборудване. Носи малък риск от нараняване, което го прави подходящ и за възрастни хора. Тези, които страдат от артрит могат да подобрят значително своето състояние, намалявайки сковаността.

Има много различни стилове на тай чи, които са се развили през вековете, но в днешни дни най-често практикуван е стилът ян, който е характерен с вертикални и плавни движения. Всички те включват спокойствие и дълбоко дишане. Във всеки стил броя на движенията може да варира от 12 до 108. Изисква се спокойствие, като упражненията може да ги правите и сред природата.

Следващото видео ви запознава накратко с движенията, които се извършват. При желание бихте могли да посещавате и група, в която да се запознаете с философията на тай чи, с която ще постигнете вътрешен мир.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Geo ( преди 10 години )
Малко повече информация за това какво всъщност е тай чи и как може да ви е полезно :-) Гарнирано с личните ми впечатления след около година практика:http://geo.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/10/10/tai-chi-boino-izkustvo-i-meditaciia-v-dvijenie.1190431
отговор Сигнализирай за неуместен коментар