Здраве и красота

Динята на дневен ред!

Динята – божественият вкус на лятото

10.07.2013г. / 08 30ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Има ли диня, има и лято! Всеки си има своите вкусови предпочитания за хапване на лятна диня – диня със сирене, диня с мастика, или само диня, диня, диня, много диня.

Хората казват, че динята е идеална за профилактика, за изчистване на организма и диети.

Специалистите добавят, че възстановява киселинния баланс в организма, премахва лошия холестерол, нормализира работата на стомашно-чревния тракт.

Дава добри резултати като съпровождаща терапия за лечение на жлъчка, черен дроб, при артрити, подагра, хипертония. Тъй като е богата на желязо се препоръчва и за лечение на анемия, а бързо разграждащата се захар я прави сладост, достъпна дори за диабетиците, но в малки количества.

Интересно е, че се препоръчва и за лекуване на кожни заболявания като псориазис и екзема – прилага се динена диета за вътрешно прочистване и компреси с диня за външно лечение.

Свързани статии

Когато правим прочистване с диня или диета, то монодиетата с диня е – диня и нищо друго. Времетраенето и начинът за провеждане на такава диета трябва да се определят от диетолог.

Преди да започнем прочистването е добре постепенно да минаваме към по-лека и по-лека храна. Ако можем да минем на вегетарианска диета или разделно хранене. След това започваме по цял ден да ядем само диня в неограничено количество. Все пак, ако много пригладнеем е добре да хапнем и нещо друго. Но тъй като динята съдържа преди всичко вода, диетата е ясна от само себе си. Ясно е, че при това прочистване без съмнение ще свалите поне няколко килограма. Зависи най-вече от това, колко дни прилагате монодиетата, но не ви съветвам да е повече от 5. Вижте лунната диета и може да прилагате монодиета с диня в разтоварващите дни.

Динята, отново според специалистите, не бива да се консумира от хора с язви на стомаха, дванадесетопръстника или при колит, както и при проблеми с бъбреците.

Това, че един или друг плод или продукт е полезен, не значи, че всички трябва да започнем да използваме само него. Всеки човек е различен, нуждите на организма му са различни и както винаги казвам, не бива да експериментираме произволно, трябва да се консултираме със специалист.

Но пък от друга страна, когато се убедим, че нямаме достъп до истински загрижен и компетентен специалист и видим, че и той работи на принципа на пробата и грешката си задаваме следния логичен въпрос – защо пък на него да му давам пари да се упражнява върху моето здраве, като мога да си го съсипя и сам. Та хубавото е да намерим някой загрижен, който не експериментира, а знае какво прави. Наистина трудна задача, та докато го търсим, по-добре да си хапваме диня и това е. Пък ако нещо не ни понася, все ще разберем.

Коментирай